Kolumni: Valtio luottaa sinuun enemmän kuin kirkko
Kuvittele, että sinulla ei olisi äänioikeutta eduskuntavaaleissa. Kirkossa tämä on valitettavan totta.
Tykkään vaaleista, sillä kannatan demokratiaa. Kirkolliskokousvaaleista en pidä.
Syynä on se, että vaalit ovat välilliset. Ainoastaan seurakuntavaaleissa valitut luottamushenkilöt pääsevät äänestämään kirkolliskokouksen maallikkoedustajista.
Tilannetta voi verrata siihen, että minulta ja sinulta puuttuisi oikeus äänestää eduskuntavaaleissa. Äänestämään pääsisivät vain kaupungin- tai kunnanvaltuutetut ja/tai heidän varahenkilönsä.
Kuntademokratiassa ratkaisua perusteltaisiin sillä, että eduskunnalla on niin suuri valta ja vastuu, ettei tavallista kansalaista uskalla päästää vaaliuurnille. Asiat ovat niin monimutkaisia!
Toinen välillisen vaalin perustelu nojaisi säästösyihin: vaalien järjestäminen on kallista.
Vino vaalitapa näkyy siinäkin, että läpi pääsi ainoastaan yksi alle 30-vuotias maallikkoedustaja."
Välillisen vaalin kannattajat saattaisivat myös sanoa, että koska ihmiset äänestävät liian laiskasti kuntavaaleissa, ei heille voida suoda oikeutta valita eduskuntaa.
Muun muassa näitä perusteluja on käytetty ja käytetään kirkkodemokratiassa. Selitykset on helppo kumota. Kirkon asiat ovat monimutkaisia, ja juuri siksi kansan edustajiksi ja päätöksentekijöiksi tarvitaan moniääninen eli paras mahdollinen joukko.
Vaalit tulevat kalliiksi, kyllä. Mutta jos kirkolliskokousvaalit pidettäisiin samalla kertaa seurakuntavaalien kanssa, euroja säästyisi. Vaalikampanja kuuluttaisi: valitse paikalliset päättäjät ja äänestä samalla edustajasi kirkolliskokoukseen.
En usko, että äänestysprosentti laskisi. Päinvastoin.
Vino vaalitapa näkyy siinäkin, että läpi pääsi ainoastaan yksi alle 30-vuotias maallikkoedustaja. Navi eli nuorten aikuisten kirkollinen vaikuttamisverkosto muistuttaa, että kirkolliskokousedustajien keski-ikä on 56 vuotta.
Miehiä on 61, naisia 35. Näin ei voi jatkua kirkossa, jos se haluaa olla aidosti tasapuolinen, demokraattinen ja tulevaisuuteen katsova.
Kirjoittaja on Essen toimituspäällikkö.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Kommentti: Uusi kirkolliskokous on valittu – vaalitapa on epädemokraattinen ja vanhanaikainen
PuheenvuorotKirkolliskokouksen työtä jarruttaa joka käänteessä kolmen neljäsosan määräenemmistösääntö.
