null Kommentti: Jos Raamattua luettaisiin kirjaimellisesti, ilman tulkintaa, orjuutta ei olisi koskaan pitänyt kriminalisoida

Puheenvuorot

Kommentti: Jos Raamattua luettaisiin kirjaimellisesti, ilman tulkintaa, orjuutta ei olisi koskaan pitänyt kriminalisoida

Raamatusta löytyy paljon muutakin pöyristyttävää, joten hartainkaan kristitty ei ota Raamattua jokaisessa kohdassa kirjaimellisesti.

”Jos joku myy tyttärensä orjattareksi, tyttö ei pääse vapaaksi niin kuin miesorjat.”

Tuo virke on suora lainaus Raamatusta, 2. Mooseksen kirjasta. Samoin kuin tämä: ”Jos joku lyö orjaansa tai orjatartaan kepillä ja tämä kuolee siihen paikkaan, lyöjä on ansainnut rangaistuksen. Mutta jos orja pysyy hengissä päivän tai kaksi, isäntää älköön rangaistako, onhan orja hänen omaisuuttaan.”

Orjat mainitaan Raamatussa yli sata kertaa. Mainintoja löytyy hämmentävän paljon etenkin Vanhasta testamentista, mutta orjuus on osa yhteiskuntaa myös Uudessa testamentissa. Sana orja vain on monessa kohdassa käännetty esimerkiksi palvelijaksi.

Hämmentävintä on, että Raamatusta ei löydy viittauksia siihen, että orjuus pitäisi poistaa. Se on luonnollinen osa tuon ajan yhteiskuntaa. Eräässä kirjeessään Paavali kehottaa orjia tottelemaan isäntiään ja isäntiä olemaan uhkailematta orjiaan, koska molemmilla on ”taivaassa sama isäntä, joka ei tee eroa ihmisten välillä”.

Meille nykysuomalaisille orjuus on täysin vieras instituutio, joka on useilla kansainvälisillä sopimuksilla julistettu laittomaksi. Toisen ihmisen orjuuttaminen on siis rikos. 

Mutta jos Raamattua luettaisiin kirjaimellisesti, ilman tulkintaa, orjuutta ei olisi koskaan pitänyt kriminalisoida. Myös moniavioisuus olisi normaalia perhe-elämää kristityissä maissa.

Raamatusta löytyy paljon muutakin pöyristyttävää, jota nykyihmisen on vaikea käsittää, saati sulattaa. Nainen oli ”saastainen” kuukautisten aikana ja synnytyksen jälkeen; poikalapsen synnytettyään 40 päivää, mutta tyttölapsen synnytettyään kaksinkertaisen ajan. Mitä ihmettä?!

Koska naisen oli saatava lapsia keinolla millä hyvänsä, molemmat Jaakobin vaimot, Lea ja Rakel, komensivat Jaakobin orjattaren sänkyyn ja käyttivät orjatartaan sijaissynnyttäjänä. Jaakobin kuuluisilla pojilla oli siis neljä eri äitiä.

Orjuus oli kuitenkin yhteiskunnallisesti paljon isompi juttu kuin satunnaiset miesten väliset sukupuolisuhteet.

Kuolemanrangaistus seurasi monestakin rikkeestä, ja morsiamesta piti maksaa tämän vanhemmille.

Onneksi näin ei ole meillä. Monia muitakin Raamatun selviä sääntöjä on Suomessa aina rikottu, kuten että jänistä ja sikaa ei pidä syödä, koska ne ovat saastaisia eläimiä. Täällä ne ovat aikoinaan pitäneet montakin vähävaraista perhettä hengissä talven yli.

Seksi kuukautisten aikana kielletään samassa listassa, jossa kielletään miehen makaaminen miehen kanssa, samoin kuin eläimeen sekaantuminen ja lasten uhraaminen Molokille, kanaanilaisten epäjumalalle. Miksi näistä ei puhuta mitään?

Kun kirkolliskokouksessa intetään vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen homoseksuaalisista suhteista, samat raamatunlauseet otetaan aina esille. Ne ovat konservatiivisimpien kristittyjen mukaan puhdasta Jumalan sanaa, josta ei saa muuttaa kirjaintakaan.

Mutta näitä muita kohtia ei enää noudateta. Orjuus oli kuitenkin yhteiskunnallisesti paljon isompi juttu kuin satunnaiset miesten väliset sukupuolisuhteet. Toisaalta orjuuden vastainen liike löysi aikanaan perusteluja orjuuden lakkauttamiselle – mistäpä muualta kuin Raamatusta.

Raamattu on minullekin pyhä kirja. Mutta sen ajan yhteiskuntaa ei enää ole, eikä ole koskaan ollutkaan näillä leveysasteilla. Hartainkaan kristitty ei ota Raamattua jokaisessa kohdassa kirjaimellisesti. Se on mahdotonta. Siksi minusta on älyllisesti epärehellistä väittää, että vain konservatiivit ottaisivat todesta Raamatun joka sanan, ja että vain liberaalit tekisivät (mielivaltaisia) tulkintoja Raamatusta.

Erilaiset tavat tulkita Raamattua nousevat jälleen väistämättä esiin, kun Päivi Räsäsen syytteitä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta käsitellään aikanaan käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnissä punnitaan sanan- ja uskonnonvapautta sekä vihapuhetta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.