Kristillinen rauhanliike palkitsi ylilääkäri Mika Valtosen ja Suomen tehohoitoyhdistyksen
Rauhanpalkinto on tunnustus Suomen tehohoitoyhdistyksen roolista yhteiskunnan polarisaation vähentämisessä erityisesti koronapandemian aikana.
Suomen kristillinen rauhanliike (SKR) antaa vuoden 2022 rauhanpalkintonsa Turun yliopistollisen keskussairaalan tehohoidon ylilääkärille Mika Valtoselle ja Suomen tehohoitoyhdistykselle.
SKR:n mukaan kolmatta vuotta jatkuva koronapandemia on syvä terveydenhoidon kriisi ja inhimillinen hätätila. Terveydenhuollon ammattilaiset, sairaanhoitajat ja lääkärit ovat olleet etulinjassa tähän haasteeseen vastaamisessa. Korona on tämän lisäksi myös syvä yhteiskunnallinen kriisi, mikä on tullut erityisen selkeästi esiin keskustelussa rokotettujen ja rokottamattomien valinnoista ja niiden seurauksista.
”SKR uskoo, että koronaepidemian aiheuttama yhteiskunnallinen polarisaatio voi toimia alustana laajemmalle jakolinjalle ja vihapuheelle Suomessa: me ja ne, syylliset ja syyttömät, vastuuttomat ja vastuulliset. Samalla korona koettelee luottamusta, joka on Suomessa ollut perinteisesti vahvaa kansalaisten ja viranomaisten välillä. Ja kaikki tämä tilanteessa, jossa yhteiskunnan yhtenäisyyttä tarvittaisiin erityisen paljon”, SKR toteaa tiedotteessaan.
Ihmisen arvoa ei voi sitoa hänen valintoihinsa
SKR tahtoo rauhanpalkinnollaan tunnustaa Suomen tehohoitoyhdistyksen roolin yhteiskunnan polarisaation vähentämisessä koronapandemian aikana. Olennaista on, että ihmisten valinnat eivät muuta heidän ihmisarvoaan.
– Ylilääkäri Mika Valtonen on Suomen tehohoitoyhdistyksen puheenjohtajana tuonut vahvasti esiin vaatimukset ihmisten yhdenvertaisuudesta ja ihmisarvon loukkaamattomuudesta. Tämä sanoma ei ole ainoastaan eettisesti arvokas, vaan se on myös tärkeä toiminnallinen ohjaus koronan haavoittamalle yhteiskunnalle, sanoo SKR:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Ojala.
Ojala nostaa esille esimerkiksi Valtosen haastattelun Helsingin Sanomissa marraskuun lopussa. Haastattelussa Valtonen otti kantaa keskusteluun, jossa pohdittiin, pitäisikö rokottamattomien, joita suurin osa koronan vuoksi tehohoitoon joutuneista on, maksaa hoitonsa itse. Yhden tehohoitopäivän hinta on noin 8 000 euroa.
Valtosen mukaan rokottamattomien ja rokotettujen potilaiden asettaminen eriarvoiseen asemaan olisi täysin kestämätön ajatus. Hän korosti haastattelussa, että ihmisen arvoa ei voi sitoa hänen tekemiinsä valintoihin, vaan ihmisarvo on loukkaamaton. Oikeus hoitoon on jokaisella ihmisen valinnoista riippumatta. Vaikka rokotteista kieltäytyminen on Valtosen mielestä vastuutonta, rokotusten hyöty ja jokaisen ihmisen arvo ovat eri asioita.
– Siinä, että ihmisen arvo ei ole riippuvainen hänen valinnoistaan, on jotain hyvin kristillistä. Ajatus sisältyy lääkärin etiikkaan. Valtonen muistuttaa haastattelussa rohkeasti niin omia kollegoitaan kuin yhteiskunnan päättäjiä siitä, että demokraattisen yhteiskunnan keskeinen periaate on inhimillisyys, Ojala sanoo.
Yhteiskunnan polarisaatio on vaarallista
Jussi Ojala kertoo elävänsä kuplassa, jossa harva kyseenalaistaa rokotteita. Vaikka osa ihmisistä toimii toisin, on syytä muistaa, että mielipiteet ovat eri asia kuin ihminen.
– Koronan pitkän aikavälin vaarallisimpia piirteitä on sen aiheuttama yhteiskunnan polarisaatio. Siksi keskustelussa ei pitäisi asettua moraalisesti toisten yläpuolelle, vaan nähdä jokainen ihminen arvokkaana. Polarisaation purkaminen on rauhan kysymys, ja Mika Valtosen käyttämät puheenvuorot ja Tehohoitoyhdistyksen eettiset toimintaperiaatteet ovat rauhanpalkinnon arvoisia, Ojala sanoo.
Suomen tehohoitoyhdistyksen eettisissä ohjeissa korostuu syrjimättömyyden periaate: hoidon aiheellisuuden arviointiin eivät saa vaikuttaa potilaan sukupuoli, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai muu vakaumus.
– Tällainen eettinen linja, ja sen käytännön toteutus, ovat vuoden 2022 parasta rauhantyötä, Ojala kiteyttää.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
YMCA:n Nuorten rauhanpalkinto myönnettiin helsinkiläiselle Camilla Ojalalle – ”Jos ei ole rauhaa, ihmisoikeudet ja kehitys kärsivät”
Ajankohtaista28-vuotias Camilla Ojala tahtoo tehdä juuri rauhantyötä, koska se on edellytys monelle muulle asialle.