null YMCA:n Nuorten rauhanpalkinto myönnettiin helsinkiläiselle Camilla Ojalalle – ”Jos ei ole rauhaa, ihmisoikeudet ja kehitys kärsivät”

Camilla Ojala toimii muun muassa Suomen YK-nuorten puheenjohtajana.

Camilla Ojala toimii muun muassa Suomen YK-nuorten puheenjohtajana.

Ajankohtaista

YMCA:n Nuorten rauhanpalkinto myönnettiin helsinkiläiselle Camilla Ojalalle – ”Jos ei ole rauhaa, ihmisoikeudet ja kehitys kärsivät”

28-vuotias Camilla Ojala tahtoo tehdä juuri rauhantyötä, koska se on edellytys monelle muulle asialle.

Suomen YMCA:n Liiton jakama Nuorten rauhanpalkinto on myönnetty helsinkiläiselle Camilla Ojalalle. Palkinto myönnetään nuorelle tai nuorten yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt rauhaa.

28-vuotias Ojala on osallistunut Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman valmisteluun ja sen ympärille kootun 2250-verkoston työskentelyyn sekä toiminut muun muassa YK-nuorten järjestämän Nuorten rauhanviikon koordinaattorina. Hän on myös Suomen YK-nuorten puheenjohtaja ja Suomen Unescon nuorisodelegaatti.

Palkinnon saajan valinnut raati arvosti erityisesti Ojalan sitoutunutta tapaa edistää rauhantyötä muun muassa luomalla laaja-alaista verkostoa ruohonjuuritason toimijoihin ja aktiiveihin. Hän on myös kannustanut erilaisista taustoista tulevia nuoria osallistumaan rauhan rakentamiseen.

Ojala on halunnut keskittyä rauhantyöhön, koska se on edellytys monelle muulle asialle.

– Jos puhutaan vaikka ilmastonmuutoksesta tai demokratiasta, rauha on elinehto. Jos ei ole rauhaa, ihmisoikeudet ja kehitys kärsivät. Se on olennainen rakennuspalikka, jotta kaikilla olisi hyvä olla. Rauha on muutakin kuin konfliktin puutetta, se on myös hyvän yhteiskunnan rakentamista ja kaikkien osallisuutta, Ojala sanoo.

Nuoret otettava mukaan

Rauha kuulostaa isolta asialta, niin isolta, että se saa miettimään, onko yhden ihmisen toiminnalla merkitystä. Camilla Ojalan mielestä jokainen voi kuitenkin vaikuttaa ja olla rauhanrakentaja omassa elämässään, työssään ja lähipiirissään.

– Kun uutisia lukee, tulee tietysti välillä olo, että saavutetaanko rauhaa ikinä. Toisaalta samaan aikaan näkee tehdyn työn merkityksen. Silloin kun epätoivo valtaa, kannattaa keskittyä hyviin asioihin, Ojala sanoo.

Nuoret kärsivät usein erityisellä tavalla konfliktitilanteissa, ja heillä on halua ja tietotaitoa rakentaa rauhaa.

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto hyväksyi vuonna 2015 historiallisen päätöslauselman Nuoret, Rauha ja Turvallisuus (2250). Päätöslauselmassa valtiot myönsivät ensimmäistä kertaa, ettei pysyvää rauhaa voi olla ilman nuorten osallisuutta ja tukea.

– Nuoret kärsivät usein erityisellä tavalla konfliktitilanteissa, ja heillä on halua ja tietotaitoa rakentaa rauhaa. Vain nuoret pystyvät tavoittamaan sen todellisuuden, jossa he elävät. Ulkoapäin ei voida tuoda ratkaisuja tai vastauksia.

Rauhanrakennuksen mallimaa

Valinnan lähes viidenkymmenen palkittavaksi ehdotetun joukosta teki nuorisojärjestöistä koostuva raati, jossa olivat mukana Allianssi, YK-nuoret, Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto, Kynnys ry, Lasten ja Nuorten Keskus sekä Suomen YMCA. Palkittavaa saattoi ehdottaa kuka vain yksityishenkilöistä yhteisöihin.

– Suomea pidetään rauhanrakennuksen mallimaana. Rauhaa ei kuitenkaan rakenneta vain konfliktien keskellä, vaan ihmisten arjessa. Nuorisojärjestönä haluamme tuoda esille nuoria rauhantekijöitä, jotka vaikuttavat omasta elinpiiristään käsin, Suomen YMCA:n liiton pääsihteeri Juha Virtanen sanoo.

Suomen YMCA on osa maailman suurinta nuorisojärjestöä, joka tukee nuorten hyvinvointia ja vahvistaa rauhan edellytyksiä ympäri maailmaa. YMCA tavoittaa 65 miljoonaa ihmistä yli 120 maassa. Suomessa YMCA:n paikallisyhdistykset tarjoavat lapsille ja nuorille matalan kynnyksen harrastustoimintaa ja tekevät nuorisotyötä eri puolilla Suomea.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.