null Kristittykin kaipaa liikettä – Töölön seurakunnassa joogataan tänä syksynä

Ajankohtaista

Kristittykin kaipaa liikettä – Töölön seurakunnassa joogataan tänä syksynä

Seurakunnissa on havahduttu siihen, että sielun lisäksi harjoitusta kaipaa myös keho.

Mindful ­pilatesta, gospel-lattareita, kävelylenkkejä ja kristillistä joogaa. Kauas on tultu siitä niistä ajoista, jolloin seurakuntien tarjonta aikuisille oli lähinnä jumalanpalveluksia ja piirejä, joissa istutaan paikoillaan. Esimerkiksi Töölön seurakunnan Fokus-tilassa kauppakeskus Triplassa järjestetään tänä syksynä mindfulnessia ja pilatesta yhdistävä kurssi sekä kristillisen joogan kurssi.

Kurssia vetävä joogaopettaja Rita Saari on juurruttanut kristillisen joogan perinnettä Suomeen ja tehnyt pitkään yhteistyötä seurakuntien kanssa. Hän ymmärtää hyvin, miksi hiljentymiselle ja kehon harjoittamiselle on nyt ­kysyntää.

– Kehossa tunnetaan tunteita, ja se on meidän instrumenttimme. Ajattelen, että keho on Pyhän Hengen temppeli, ­Saari kertoo.

Jooga syntyi Intiassa. Saaren mukaan ei ole kuitenkaan ongelmallista sovittaa sitä kristilliseen perinteeseen.

Harjoitukset johdattavat yhteyteen oman sielun ja Jumalan kanssa.

– Joogafilosofiassa puhutaan sielusta ja Jumalasta eri sanoin, mutta sen tavoite on yhteensopiva kristilliseen hengelliseen etsintään.

– Joogassa on aina korkeampi päämäärä. Harjoitukset johdattavat yhteyteen oman sielun ja Jumalan kanssa. Kun ohjaan joogaa seurakunnassa, voin painottaa tätä puolta joogaharjoituksesta, ­Saari kertoo.

Joogaa voi lähestyä monesta näkökulmasta, ja sitä voi harrastaa eri syistä. Jokainen myös kokee harjoitukset ja joogan hyödyt omalla tavallaan. Jollekulle siitä voi tulla osa kokonaisvaltaista elämäntapaa, toinen saa siitä levollisemman mielen ja toimivamman kehon. Joillekuille se on ehkä vain liikunta- ja kehonhuoltomuoto siinä missä jokin muukin.

Rita Saaren mukaan joogassa on kuitenkin erityispiirteensä muuhun liikuntaan verrattuna.

– Joogassa tehdään asioita tietyllä tavalla. Joogatunti eroaa venyttelytunnista myös siten, että siinä keskitytään hengitykseen ja suunnataan mieli olemaan kehossa.

Entä mitä kokemut joogaopettaja haluaisi sanoa kaikille meille, jotka emme ole löytäneet joogatunnilta mielenrauhaa tai yhteyttä Jumalaan, kun päinvastoin olemme löytäneet vatsamakkarat, kireät takareidet ja ajatukset, jotka eksyvät työasioihin?

– On olennainen osa ihmisyyttä, että käy noin. Joogassa oppii näkemään, kuinka oma mieli toimii ja ja kuinka se joskus pomppii ajatuksesta toiseen. Jokaisella on oma sisäinen maailmansa, ja olennaista on oppia ymmärtämään, että minä en ole pelkästään tämä keho ja ajatukseni vaan enemmän. Ei tarkoitus ole välttämättä se, että mieli hiljentyisi vaan että ajatuksiin saisi ­etäisyyttä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.