null Kuinka häissä käyttäydytään? Tapakouluttajan ohjeilla hääjuhla sujuu

Etiketin mukaan morsiuspari poistuu juhlista ensimmäisenä, mutta jos lapset väsyvät ennen sitä, heidän kanssaan sopii lähteä.

Etiketin mukaan morsiuspari poistuu juhlista ensimmäisenä, mutta jos lapset väsyvät ennen sitä, heidän kanssaan sopii lähteä.

Hyvä elämä

Kuinka häissä käyttäydytään? Tapakouluttajan ohjeilla hääjuhla sujuu

Yleisellä hyvällä käytöksellä pääsee pitkälle.

Hääjuhlan koittaessa vieraita saattaa mietityttää, kuinka käyttäytyä etiketin mukaan. Tietokirjailija ja tapakouluttaja Helena Valosen mukaan kirkossa täytyy noudattaa yleisiä hyviä käytöstapoja, mutta on myös vain häitä varten olevia erityisempiä ohjeita. Morsiamen ja sulhasen suvut istuvat yleensä kirkossa omilla puolillaan, mutta vihkimisen jälkeen sukujen yhdistyminen voidaan tuoda esiin.

– Sulhasen isä saattaa morsiamen äidin ja morsiamen isä sulhasen äidin pois kirkosta. Näin suvut näyttävät liittyneensä yhteen, Valonen kertoo.

Tilaisuutta ei saa häiritä ottamalla selfieitä tai muuten puhelimia näpräämällä.

Tapakouluttaja Helena Valonen

Joskus innokkaat vieraat saattavat vaikeuttaa omalla kuvaamisellaan häihin palkatun valokuvaajan työtä. Valonen kehottaakin vieraita hillitsemään intoaan rynnätä alttarille kameroineen. Toinen yleinen käytösvirhe liittyy puhelimiin.

– Puhelimet pidetään äänettöminä seremonian ajan, eikä tilaisuutta saa häiritä ottamalla selfieitä tai muuten puhelimia näpräämällä.

Myös vihkitilaisuuden jälkeiseen hääjuhlaan liittyy käytössääntöjä, joiden mukaan vieraiden olisi suotavaa toimia. Valonen antaa muutaman helposti ymmärrettävän vinkin, miten käyttäytyä juhlassa. Esimerkiksi vieraiden tasavertaisuus ja avoin suhtautuminen toisiinsa ovat tärkeitä juhlan kannalta.

– Juhlassa käyttäydytään isäntäväen tapojen mukaan ja isäntäväen tehtävä on saada vieraat viihtymään.

Etiketin mukaan morsiuspari on ensimmäinen, joka poistuu juhlista. Valonen toteaa, että lapsiperheet ovat kuitenkin asia erikseen ja he voivat poistua paikalta lasten ehtojen mukaan. Vanhempien täytyy huolehtia myös lastensa käytöksestä. Poistuessaan vieraiden kuuluu kiittää isäntäväkeä ja ystäviä. Ruokailu-etiketissä Valonen nostaa yhden asian yli muiden.

– Tärkeintä on olla nirsoilematta.

Hääetiketistä voi lukea lisää esimerkiksi Morsiuspari-sivustolta

Vihkiminen

Hääjuhla

Häiden ohjelma

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.