null Hei, me tahdotaan! Hae vinkkejä pieniin ja isoihin kirkkohäihin Tahdon-illoista

Aino-Maija Porola ja Teemu Laaksonen harjoittelevat alttarille astelemista. Isä Matti Porola saattaa ja suntio Tuija Hasselberg opastaa.

Aino-Maija Porola ja Teemu Laaksonen harjoittelevat alttarille astelemista. Isä Matti Porola saattaa ja suntio Tuija Hasselberg opastaa.

Ajankohtaista

Hei, me tahdotaan! Hae vinkkejä pieniin ja isoihin kirkkohäihin Tahdon-illoista

Miksi kirkon pihalla ei saa heitellä riisiä, mutta koivunlehtiä voi heitellä ja saippuakuplia puhaltaa?

Kulosaaren kirkossa on alkamassa naimisiin aikoville pareille suunnattu Tahdon-ilta. Tänään kuullaan häämusiikkia, seurakuntasihteeri kertoo häihin liittyvästä byrokratiasta, kanttori musiikista, suntio vihkimisen käytännöistä ja pappi vihkimisen kaavasta. Avioliiton esteiden tutkintakin onnistuu samalla reissulla.

Pariskunnat istuvat kirkon penkeissä vierekkäin lähellä toisiaan. Käsiohjelmassa siteerataan Laulujen laulua. Uruista kajahtaa Juhlamarssi Prinsessa Ruususesta. Kolmanneksi viimeisellä penkkirivillä istuvat Jenni Vuorinen, 30, ja Juhana Laine, 31, jotka astelevat alttarille tässä kirkossa ensi heinäkuussa.

Tulevan kesän hääpari Juhana Laine ja Jenni Vuorinen sekä pappi Jenni Kallio huoneessa, jossa morsian voi valmistautua vihkimiseen.

Tulevan kesän hääpari Juhana Laine ja Jenni Vuorinen sekä pappi Jenni Kallio huoneessa, jossa morsian voi valmistautua vihkimiseen.

Riisiä ei saa heittää

Tahdon-iltoja on järjestetty Kulosaaren kirkossa kaksi kertaa aiemminkin. Vuosi vuodelta kävijämäärä on kasvanut. Tahdon-iltaan voi osallistua, vaikka oma vihkiminen olisikin jossain muussa kirkossa.

Jennin ja Juhanan vihkipaikaksi valikoitui Kulosaaren kirkko Jennin suntiona työskentelevän serkun suosituksesta. Kirkon koko oli yksi ratkaiseva tekijä vihkipaikkaa valittaessa. Häihin on tulossa yli sata vierasta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Jenni ja Juhana vierailevat Kulosaaren kirkossa. Kirkon pihalla he ovat kyllä käyneet jo aiemmin ja katsoneet kuvia kirkosta netissä.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Jenni ja Juhana vierailevat Kulosaaren kirkossa.

Häitä alettiin järjestää vähitellen heti viime heinäkuussa tapahtuneen kosinnan jälkeen. Paljon on jo ehditty tehdä. Kirkko ja juhlapaikka on varattu. Juhana on tilannut hääauton, morsian ja kaaso ovat askarrelleet ja vieraille on lähetetty kutsut. Parin vihkii Juhanan isä.

Suntio kertoo, että kirkon pihalla ei saa heittää mitään syötävää. Riisiä ei siis saa heittää, mutta ruusunlehtiä sen sijaan voi, ja saippuakuplia saa puhaltaa. Viime kesänä heiteltiin koivunlehtiä. Illan aikana tulee tuhti tietopaketti kirkollisesta vihkimisestä, ja lisää saa kysyä.

Miksi Jenni ja Juhana haluavat naimisiin? Yhdessähän voi elää ilman häitäkin. Jennille naimisiin meno on merkki halusta sitoutua toiseen ihmiseen. Juhana on samaa mieltä.

– Naimisiin mennään, koska haluaa olla toisen kanssa. Se myös kertoo suvulle ja lähipiirille, että tässä on se nainen jonka kanssa haluan olla loppuelämäni, hän sanoo.

Kanttori Marika Leino vastasi Kulosaaren kirkon Tahdon-illan musiikista.

Kanttori Marika Leino vastasi Kulosaaren kirkon Tahdon-illan musiikista.

"Nyt tuntuu aika lungilta"

Jenniä jännittää hääpäivässä eniten huomion kohteena oleminen. Hän uskoo, että alttarille kävelemiseen liittyy paljon tunteita. Illan aikana testataan alttarille kulkua. Yleisön joukosta yksi morsian, sulhanen ja saattaja astelevat käytävää pitkin suntion ohjeiden mukaan. Pappi lohduttaa, että jos pyörtyy käytävälle, sitä voi muistella sitten 50-vuotishääpäivänä.

Juhana arvelee, että itse hääpäivänä jännittää vähemmän, kun on käynyt katsomassa tilaa paikan päällä ja tietää, mitä tuleman pitää.

– Nyt tuntuu aika lungilta, Juhana sanoo.

– Olin viime vuonna bestmanina kaverin häissä. Luin siellä psalmin ja annoin sormukset. Nyt ei tarvitse sanoa mitään muuta kuin ”tahdon”.

Illassa mukana ollut pastori Jenni Kallio toivoo, että parit voivat rentoutua saadessaan kysymyksiinsä vastauksia.

– Pääpointti on se, että pari rakastaa toisiaan ja haluaa mennä naimisiin. Muu on vain kehystä sille, Kallio sanoo.

Kevään Tahdon-illat Helsingissä:

Paavalinkirkko ke 18.4. klo 19

Mikael Agricolan kirkko to 19.4. klo 18

Östersundomin kirkko ti 24.4. klo 18

Kallion kirkko ti 24.4. klo 19 *

Oulunkylän vanha kirkko la 5.5. klo 18*

Puotilan kappeli su 6.5. klo 18*

Viikin kirkko ke 16.5. klo 19 kasvisruokaa tarjolla ennen tilaisuutta eurolla klo 17–19 välisenä aikana.

Nöd och lust –kväll, onsdagen 18.4. kl. 18–20 i Högbergsgården

 

Tähdellä * merkityissä illoissa on mahdollista jättää avioliiton esteiden tutkintapyyntö eli ”kuulutukset” tuntia ennen tilaisuuden alkua.

Tahdon-konsertti su 27.5. klo 18 Viikin kirkossa. Esiintyjinä Anssi Kela ja House Band (aiemman tiedon mukaan Faktabeat ja huippusolistit).

 

Lisätietoa: https://uskotoivorakkaus.fi/tahdon

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kesä on täällä! Kirkko ja kaupungin uutta erikoisnumeroa jaetaan kirkoissa ja tapahtumissa

Ajankohtaista

Ensimmäistä kertaa tehdystä Kirkko ja kaupunki Kesä -erikoisnumerosta löydät pääkaupunkiseudun kiinnostavimmat kesätapahtumat ja parhaat vinkit rippijuhliin. Espoon piispa Kaisamari Hintikka vie kanssaan saunomaan.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.