Kuula: ”Nuku nopeammin” ja muita Arnold Schwarzeneggerin ajatuksia menestyksestä
Amerikkalainen yes you can -filosofia rohkaisee kivasti, mutta antaa vähän armoa niille, jotka eivät menesty.
Pystyt mihin tahansa, kun haluat tarpeeksi. Kunhan tiedät mitä tahdot. Näin lupasi Arnold Schwarzenegger kehutussa kannustuspuheessaan. Usko itseesi ja anna kaikkesi. Tee työtä niin, että sattuu. Jos luulet, ettei aika riitä, ota se yöstä. Nuku nopeammin!
Jenkkiläisessä yes you can -filosofiassa on puolet totta. Ihminen pystyy paljoon. Selkeä suunnitelma ja sataprosenttinen panostus tuottaa tuloksia.
Lisäksi tarvitaan uskoa itseen, kuten kasvuleffat opettavat. Niissähän päähenkilö törmäilee sinne tänne, kunnes taitekohdassa mentori pitää kannustuspuheen. Sinä osaat, olet sankari jo nyt, mene tekemään siitä totta. Rohkaisu kääntää häviäjän voittajaksi.
Entä ne, joista ei tule kauniita ja rohkeita? Joiden koulutie takkuilee eikä työpaikkaa löydy. Jotka eivät taivuta rautaa tai voita sisäisiä ankeuttajiaan.
Se on oma syysi, sanoo Arskan menestysoppi. Et tahtonut tarpeeksi. Pudotit itse itsesi kelkasta. Et pysynyt suunnitelmassa A.
On karkeaa yksinkertaistusta väittää, että jokainen takoo itse oman onnensa ja onnettomuutensa.
Mutta ei se mitään. Olet terminaattori. Voit nousta tuhkasta ja luoda itsesi uudestaan voittajaksi. Jos jäät luuserina hajoilemaan, sekin on oma valintasi. Jos päätät hävitä, kannat itse vastuun siitä.
Nyt särähtää. Hyväntahtoisesta kannustuspuheesta nousee armoton elämänkatsomus. Epäonnistuneet syyllistetään ja rivien välissä vihjataan, ettei menestyneillä ole velvoitetta auttaa. Tässä pähkinänkuoressa amerikkalaisen yes you can -filosofian vaikutus sosiaaliturvaan.
Totuus kuitenkin on, että menestys ei johdu vain itsestä. Elämän kudelmassa on muitakin lankoja. Ympäristö, muut ihmiset, lähtökohdat ja lukemattomien sattumien ketju. On karkeaa yksinkertaistusta väittää, että jokainen takoo itse oman onnensa ja onnettomuutensa.
Arskan menestysopissa kiitollisuuden tilalle tulee omakehu. Hyvä minä. Aika tympeää. Todellisuudessa ihminen voi vaikuttaa elämänsä käsikirjoitukseen vain rajallisen määrän. Jos hänelle käy hyvin, se ei ole pelkästään omaa ansiota. Maailmankaikkeus on ollut suopea. Siksi sille kuuluu antaa jotakin takaisin. Jos ei muuta, niin kiitollisuuden.
Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kuula: Näin yhdistän Árpád Kovácsin agnostisismin ja Eero Junkkaalan uskonvarmuuden
PuheenvuorotKristitty voi olla agnostikko: en tiedä, onko Jumalaa, mutta uskoni valossa tiedän hänestä yhtä ja toista.