null Kuula: Kirkon parhaiden aivojen pitää kertoa älylliset syyt liittyä kristinuskoon

Puheenvuorot

Kuula: Kirkon parhaiden aivojen pitää kertoa älylliset syyt liittyä kristinuskoon

Kirkon kannattaa määritellä aikamme ykköskysymykset ja vastata niihin uskottavasti. Työ on liian tärkeä jätettäväksi yksittäisille ajattelijoille.

Yhä useampi etääntyy kirkosta, koska uskonto ei vaan tunnu todelta. Niinpä kirkossa kehitellään uutta ja kiinnostavaa. Rakennetaan yhteisöllisyyttä ja vedetään näkyvyystempauksia.

Ehdottaisin niiden joukkoon vielä yhtä hanketta. Mennään ongelman ytimeen. Vastataan tähän epäuskottavuuden haasteeseen. Annetaan älyllisiä syitä liittyä kristinuskoon ja kumotaan virheellistä uskonkritiikkiä.

Kun ajatteleva ihminen kuulee kirkonkellot, hän kysyy saman tien, mistä tietää, että Jumala on olemassa. Miksi valitsisin juuri kristinuskon? Entä mitä ajatella muista uskonnoista ja niiden kannattajista. Miten kriittinen ihminen ylipäätään voisi uskoa tuonpuoleiseen ja omaksua uskonnollisen elämänkatsomuksen?

Nämä ovat vaikeita kysymyksiä. Siksi ei riitä, että yksittäiset ajattelijat reagoivat niihin. Kirkon täytyy myös yhteisönä antaa niihin vastauksensa. Uskottavasti. Älykkäästi. Ymmärrettävästi. Ja nykyaikaisesti.

Kumma, ettei tällaista projektia ole koskaan ollut, vaikka se kuulostaa aivan firman ykköstehtävältä.

Tarvitaan siis asiantuntijahanke. Samantapainen kuin taannoinen piispojen kannanotto uskon ja tieteen suhteesta.

Mittasuhteiltaan moninkertainen hanke pyörii parisuhdelain ympärillä. Vaikka miten monta työryhmää ja dosenttia on laatinut syvällisiä analyyseja aiheesta. Firmassa on nähty muitakin vastaavia projekteja, esimerkiksi luterilaisten ja katolisten oppisuhteita käsittelevät selvitykset.

Resursseja meillä siis on. Oppineita, teräviä valopäitä.

Ne olisi nyt saatava oikeisiin töihin. Yhteisömme sisäisistä hiekkalaatikkoprojekteista eturintamalle reagoimaan nykyajan ykköskysymyksiin. Mikäs sen tärkeämpää?

Päivittyvän tekstipatterin voisi julkaista kirkon verkkosivuilla. Sen voi kirjoittaa kivasti ja kiinnostavasti. Älykkään ja viisaan ei ole pakko olla tylsää ja uuvuttavaa. Asiantuntijahanke voidaan tehdä myös viestinnällisesti kunnianhimoisesti.

Kumma, ettei tällaista projektia ole koskaan ollut, vaikka se kuulostaa aivan firman ykköstehtävältä. Antaa selvästi auki kirjoitettuja aikuisia vastauksia maallistuvan ajan peruskysymyksiin. Sellaisia, joita luetaan mielellään ja joiden äärelle kehtaa ohjata etsijöitä.

Jos sille tarvitaan raamatullinen perustelu, se voisi olla tämä: ”Olkaa aina valmiit antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu” (1. Piet. 3:15).

 

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.