null Kuula: Joillekin koronapandemia on lopun aikojen merkki ja juuri se tuo heille turvaa

Puheenvuorot

Kuula: Joillekin koronapandemia on lopun aikojen merkki ja juuri se tuo heille turvaa

Islamiin ja kristinuskoon on kuulunut alusta asti maailmanlopun ja sitä edeltävien katastrofien odotus.

Koronan rinnakkaistautina sikiää salaliittoteorioiden epidemia. Kiinalaiset romahduttavat maailmantalouden. Avaruusolennot valmistelevat invaasiota. Uskonnolliset kuumakallet näkevät tilanteessa maailmanlopun enteen. Suomessakin on maalailtu tällaisia tulkintoja.

Niitä perustellaan Uudella testamentilla. Sen mukaan maailmanloppua edeltää lyhyt lopunaikojen jakso, jolloin hirvittävät katastrofit ravistelevat koko maailmaa. Tulee sotia ja luonnonmullistuksia. Moraali rappeutuu, talous kaatuu ja arkiset hyödykkeet loppuvat. Suuri diktaattori yhdistää kaikki kansat valtansa alle ja Antikristus kaappaa uskonnot haltuunsa. Lopulta ajaudutaan Harmageddonin maailmansotaan, jonka päätteeksi Jeesus saapuu toisen kerran ja laittaa kaikelle lopun.

Islamin uskosta löytyy samanlainen odotus Jeesuksen toista tulemusta myöten. Jeesus ei tosin palaa Jumalan Poikana, vaan Allahin taivaallisena soturina, joka tappaa antikristuksen eli Dajjalin.

Lopunaikojen usko tarjoaa myös moraalista järjestystä epäoikeudenmukaiselta näyttäviin tapahtumiin.

Lopunaikojen idea on virrannut kristinuskossa sivu-uomana alusta alkaen, kunnes 1900-luvun lopussa eräät liikkeet alkoivat soittaa tuomion pasuunoita päätyökseen. Syntyi tieteisfiktion, poliittisen pamfletoinnin ja salaliittoteorioiden pohjalta nouseva herätysjulistus. Sen mukaan raamatulliset lopunajan ennustukset ovat alkaneet toteutua maailmanpolitiikan käänteissä.

Tällaisten tulkintojen harrastajat saavat nyt uutta virtaa koronapandemiasta. Se on maailmanlopun merkki, Ilmestyskirjan neljäs tuhon hevonen, joka tappaa sodalla ja kulkutaudeilla neljänneksen maailman ihmisistä.

Kekseliäimmät selittäjät löytävät jopa viittauksen koronaviruksiin Ilmestyskirjan kruunupäisistä pedoista. Korona kun tarkoittaa kruunua.

Lähtölaskenta on siis alkanut. Muutkin lopun merkit ovat näkyvissä.

Miksi jotkut vakavissaan uskovat tällaiseen? Koska se tuo turvaa hallitsemattomalta näyttävään tilanteeseen. Emme olekaan kaaoksessa, vaan Jumala ohjaa kaikkea. Hänen ennalta määräämänsä suunnitelma on nyt toteutumassa yksityiskohtiaan myöten.

Lopunaikojen usko tarjoaa myös moraalista järjestystä epäoikeudenmukaiselta näyttäviin tapahtumiin. Koronavitsaus on rangaistusta ihmisten synneistä tai epäuskosta.

Onneksi vaikea tilanne ei kestä ikuisesti. Lopunajoilla on loppu. Mitä huonompia uutisia kuullaan, sitä lähempänä vapautuksen päivää ollaan.

Erityisen terapeuttista on kokemus omasta erityisasemasta. Toisin kuin muut, me valitut tajuamme, mitä nyt on tapahtumassa. Ja mikä parasta, meille käy lopussa hyvin. Vieläpä helposti ja nopeasti. Loppu kun tulee minä hetkenä hyvänsä.

Aivan harmitonta ei tällainen lopunaikojen maalailu ole. Se ruokkii erilaisia denialismeja, sitä että kielletään epämiellyttävät totuudet. Koronat ja ilmasto-ongelmat on ennustettu jo Raamatussa, joten turha estää niitä. Valmistaudutaan vain Harmageddoniin.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.