null Kuula: Kastejuhla saa maailman tuntumaan paremmalta paikalta

Puheenvuorot

Kuula: Kastejuhla saa maailman tuntumaan paremmalta paikalta

Kaikkia taivaan voimia pyydetään pienokaisen turvaksi. Silloin pyhä taika täyttää huoneen.

Minulle papin mukavimpia työtehtäviä ovat ristiäiset. Niitä suunniteltaessa tapaan kasteperheen etukäteen. Useimmiten käyn heidän kotonaan. Pyydän etteivät suotta siivoaisi. En tee tupatarkastusta vaan tutustun perheeseen.

Kun olemme perheen kanssa kasvotusten, kysyn miten vanhemmat ovat tavanneet toisensa. Ja voi kuinka ihania kertomuksia saankaan kuulla: Joskus on päädytty hetkessä yhteen erikoisen sattumuksen kautta. Tosinaan on tunnettu kauan vaikkapa työtovereina, ja sitten yllättäen syttyykin toisenlainen kipinä. Myös netissä syntyy pysyvää rakkautta.

Lapsi muuttaa koko maailman ja antaa osittaisen vastauksen ikikysymykseen elämän tarkoituksesta. Avain olemiseen on tuhiseva nyytti sylissä. Haluamme pitää hänestä hyvää huolta, ja siksi huolehdimme itsestämmekin.

Ajattelen kasteen kiitosjuhlana. Kiitos, Maailmankaikkeus. Kiitos rakkaudesta, joka kutoi meidät yhteen. Kiitos pienestä ihmisen alusta, jonka uskoit syliimme. Otamme hänet ilolla vastaan.

Kun valelen vettä pienen pään päälle, pyydän kaikkia taivaan voimia hänen suojakseen.Samalla muistan evankeliumien kertomusta, jossa vanhemmat toivat lapsiaan Jeesuksen luo siunattavaksi. Siinä kiteytyy vanhemmuus: Tärkeysjärjestykset muuttuvat. Lapsi menee kaiken muun edelle. Hänelle toivoo kaikkein parasta ja hyvää elämässä − sitä mitä toivoi ennen itselleen.

Kun valelen vettä pienen pään päälle, pyydän kaikkia taivaan voimia hänen suojakseen. Että hänestä tulisi onnellinen ihminen. Että muiden olisi hyvä olla hänen lähellään.


Joskus omakin silmä kostuu kasteperhettä katsellessani. Vanhempien liikuttunut kiitollisuus tarttuu. Heillä on mahtava seikkailu edessään.

Kastejuhlassa on pyhää taikaa. Sen jälkeen maailma tuntuu vähän paremmalta paikalta.


Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.