null Kuula: Keskiajalla Kristuksen ylösnousemusta juhlittiin pääsiäispierulla

Puheenvuorot

Kuula: Keskiajalla Kristuksen ylösnousemusta juhlittiin pääsiäispierulla

Paastonaika päättyi karnevalistiseen juhlintaan, jossa kaikki juhlinnan ja huumorin muodot olivat käytössä.

Pieru kuuluu myös pääsiäisen ilosanomaan. Kyllä, luit oikein. Suolikaasun ääni, fart, flatus. Maailman vanhin vitsi – pieraistaan ja nauretaan itse päälle. 

Pääsiäispieru keksittiin keskiajalla. Kun piinaviikkoa vietettiin koko kylän voimin, pinnalla oli kaksi teemaa, kärsimys ja ilo.

Pitkäperjantaina muistettiin, miten pirullisen pielessä asiat ovat. Ristillä riippuva Jumalan Poika näytti, kuinka Jumalakin kärsii luotujensa kanssa. 

Mutta synti, kuolema ja perkele eivät sano viimeistä sanaa. Pahan vallat kun voitettiin ristillä. Toistaiseksi siitä saadaan vain esimakua, mutta kerran kaikki kääntyy hyväksi. Yhden ylösnousemus koituu kaikkien autuudeksi.

Jumala lohdutti antamalla pieruun hauskan äänen.

Niinpä pääsiäissunnuntain teema oli ilo. Paholaisen nujertamista juhlittiin riehakkaasti. Sitä demonstroitiin myös pilkkaamalla. Jotkut pukeutuivat pellepaholaiseksi, joka sitten kompuroi kulkueessa ja hänelle naurettiin. Paholaista kohti pyllisteltiin ja päästeltiin pieruääniä. Pointti: olet pelkkää pahanhajuista ilmaa.

Pierun haju kun liittyy paholaiseen. Erään teorian mukaan jo Aadam ja Eeva päästelivät ilmaa, mutta huomaamattomasti. Kun Jumala joutui karkottamaan heidät Paratiisista, hän lohdutti antamalla pieruun hauskan äänen. Paholainen iski takaisin ja lisäsi siihen inhottavan löyhkän.

Joka tapauksessa keskiaikaisen pääsiäispierun teologinen logiikka pitää. Pahasta saatua voittoa kuuluu juhlia. Tavan estetiikka ei tosin enää vakuuta, joten käytännöstä on ymmärrettävästi luovuttu.

Sen jäänteenä Kirkko ja kaupunki saattaa korkeintaan julkaista pieruaiheisen pääsiäiskolumnin.


Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.