null Kuula: Kenestä kertoo Anna Puun biisi Mestaripiirros? – ”Hän merkkas, ettei suhun päde kuolevaisten lait”

Puheenvuorot

Kuula: Kenestä kertoo Anna Puun biisi Mestaripiirros? – ”Hän merkkas, ettei suhun päde kuolevaisten lait”

Laulussa ylistetään ihmistä, mutta runon viimeiset rivit asettavat kaiken uuteen valoon.

Anna Puun Mestaripiirros on helmibiisi. Kaunis ja yksinkertainen. Mariskan tekemän sanoituksen jokainen sana asettuu täydellisesti kohdalleen.

Moni on kuullut vuonna 2009 julkaistussa laulussa ihmettelyä vastasyntyneen lähellä. Olet ihme, kaunis taideteos. Äärimmäisen kallis myös Luojallesi. ”Sinä päivänä, kun Luoja teki sinut, hän ei muuta tehnytkään.” Hän kohosi suorastaan hurmokseen sinua piirtäessään.

Miksi ihmisen luomista verrataan juuri kuvan piirtämiseen? Etsimättäkin mieleen tulee kristillinen ajatus ihmisestä Jumalan kuvana. ”Muodon jumalaisen sait”, kuten laulussa sanotaan.

Jumalankuvaisuus on jumalakykyisyyttä. Ihminen aavistaa Luojansa ja tarttuu häneen. Siksi häneen ei ”päde kuolevaisten lait”. Hän kun yltää katoavan luomakunnan yli katomattomaan.

Tavattoman kaunis ihmisyyden ylistys.

Isä tulee Pojan kautta luotujensa luo.

Mutta mitä tarkoittaa laulun loppu? ”Niille jotka epäilevät Luojaa, sanon vastaukseksi vain, että jos ne edes kerran näkis sinut, kaikki alkais uskomaan”.

Onko lapsi niin suuri ihme, että hän väkisinkin herättää uskon Jumalaan? Ehkä pointti on tämä, vaikka näin ei toki läheskään aina tapahdu.

Myös toisenlainen tulkinta tulee mieleen.

Lopussa puhutaan yhdestä ainoasta sinästä, jolla on merkitystä kaikille ihmisille. Tuo yksi sinä voi tehdä Luojan todelliseksi kaikille. Jos he edes kerran näkisivät hänet, Jumala tulisi heille todelliseksi.

Jos näitä sanoja kuuntelee kristillisen teologian näkökulmasta, niille avautuu yllättävä tulkinta. Mestaripiirros ei ole kuka tahansa ihminen, vaan Jeesus Kristus, Jumalan Poika. Näin runon loppu laittaisi kaiken edellä sanotun ovelasti aivan uuteen valoon. Se onkin Jumalan Pojan ylistys.

Kristinuskossa Jumalan Poika on Isän kuva. Isästä ikään kuin virtaa hänen toisintonsa, Poika. Tuo Poika mukautuu sellaiseen muotoon, että me ihmiset kykenemme ottamaan hänet vastaan. Niinpä ihmisten jumaltaju ja kaikki kokemukset Suuremmasta syntyvät Pojan kohtaamisesta. Isä tulee Pojan kautta luotujensa luo.

Siksi laulussa Luoja nimenomaan piirtää mestariteoksensa ja antaa hänelle ”muodon jumalaisen”. Häneen ei ”päde kuolevaisten lait”, koska hän on Jumala Jumalasta ja valo valosta, kuten klassinen ilmaus kuuluu.

Nyt myös laulun loppu avautuu. ”Jos ne edes kerran näkis sinut, kaikki alkais uskomaan”. Jumala on salattu tuonpuoleisuus. Mutta Pojassaan hän muuntuu sellaiseksi, että ihminen kykenee avautumaan hänelle. Siksi mestaripiirroksen näkeminen saa ihmisen uskomaan.

Hittibiisi ylistää ihmistä ja nostaa samalla katseen ihmistä suurempaan.

Lisätty 16.3. klo 13.30 Mariska Mestaripiirroksen sanoittajaksi.


Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.