null Kuula: Perkele on paljon parempi kirosana kuin vittu – suomen v-sana on yhtä tahditon kuin englannin n-sana

Puheenvuorot

Kuula: Perkele on paljon parempi kirosana kuin vittu – suomen v-sana on yhtä tahditon kuin englannin n-sana

On turha väittää, että vittu ei ole loukkaava sana. Koulukiusatutkin nauravat pilkkaajiensa kanssa, kun eivät muuta voi.

Vittu. Suomen yleisin kirosana.

Lyhyt, iskevä, rytmikäs. Painotusta lisätään venyttämällä alkuveetä. Tai sana sylkäistään nopeasti kuin räkäklimppi. Arkinen välimerkki ja nasakka tunteenilmaisu.

Sana tarkoittaa naisen sukuelintä. Vaginaa. Jatkuva vittu-sanan käyttö, vituttelu, on turruttanut ihmiset niin, ettemme tajua, mitä merkityksiä käytäntö kantaa mukanaan.

Tehdään siis ajatuskoe. Kuvitellaan, ettei vittu kuulu suomalaiseen voimasanastoon. Sitä ei kuule missään. Sitten joku valopää ehdottaa, että tehdään naisen sukuelimestä ykköskirosana. Vittu. Vituttaa. Vedä vittu päähäsi. Ja niin edelleen.

Mitä tapahtuisi?

Ehdotus tyrmättäisiin nopeammin kuin persunuorten fasistivedot. Sitä pidettäisiin rasvaisten ukkojen alentavana häirintäpuheena. Mistä naisvihasta moinen toive nousee? Yhtä alhaista kuin nettihäirikköjen raiskaustoivomukset. Ihan vakavissaanko joku ehdottaa, että kaikki naiset pieniä tyttöjä myöten pakotetaan kuulemaan, kun heidän sukuelintään hoetaan julkisesti?

Naiset nostaisivat vastalauseen ensimmäisenä. Emme ikinä lähde tähän. Ja samaan hengenvetoon muut tulisivat perässä. Täystyrmäystä perusteltaisiin loukkaamattomuusargumentilla.

Jenkitkin onnistuivat juurimaan n-sanan kielenkäytöstään.

Sukuelin on naisen kehon yksityisin kohta. Siksi vituttelu loukkaa ja alentaa. Siinä toisen kehoon ei kajota konkreettisesti, mutta mielikuvien tasolla kyllä. Eikä kukaan kysy, että sopisiko, että otettais tässä porukalla esiin sinun alapääsi.

Näin eetikot kuvaisivat julkisen vitunjauhannan merkityksiä. Se ei ole vain sanoja, vaan myös teko. Ja kaikki tajuaisivat pointin.

Toinen argumenttipolku vetoaisi estetiikkaan. Naisen kätketty aluehan on jotakin kaunista. Vituttelu merkitsisi, että kauniille asialle annetaan ruma merkitys. Naisten intiimistä paikasta tehdään sylkysana, inhottavan ja vastenmielisen symboli.

Tähänkään emme suostuisi. Naisia on alistettu ja pilkattu läpi historian avoimesti ja epäsuorasti. Yleinen vituttelu jatkaisi tätä inhaa perinnettä. Sellainen ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.

Vituttelu sijoitettaisiin samaan sarjaan englannin kielen n-sanan kanssa. Sitä ei hyväksyttäisi missään nimessä.

Mutta nyt vahinko on tapahtunut. Vanhasta alatyylin sanasta on tullut 1900-luvun loppupuolella yleisin voimasana. Kielentutkijat ennustavat jatkuvan hokemisen laimentavan sanan merkitystä, mutta toistaiseksi väsytystaktiikka ei ole tehonnut.

On turha väittää, ettei vittu nyt niin loukkaava sana ole. Koulukiusatutkin nauravat pilkkaajiensa kanssa, kun eivät muuta voi.

Ihmeen kiltisti me suostumme vitutteluun. Silti ehdotan, että lopetetaan se. Ei hyväksytä sitä enää. Kelloa voi kääntää taaksepäin. Jenkitkin onnistuivat juurimaan n-sanan kielenkäytöstään. Tehdään me sama vituttelulle. Otetaan tilalle vaikka perkele.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.