null Kuula: Koulujen päättötodistukset eivät anna armoa – teinivuosien vaiheet ohjaavat epäreilusti loppuelämää

Puheenvuorot

Kuula: Koulujen päättötodistukset eivät anna armoa – teinivuosien vaiheet ohjaavat epäreilusti loppuelämää

Sankaritarinat siivoojasta tohtoriksi ovat poikkeuksia, eivät sääntöjä.

Armottomia nuo koulujen päättötodistukset. Numerot ovat mitä ovat ja niillä on pärjättävä. Lyhytkestoiset ikä- ja elämänkriisit murkkuiässä voivat määrätä kohtuuttoman paljon tulevaisuutta, jos ne sattuvat kriittiseen ajankohtaan. Kokemusta on.

Minulla yläkoulu tökki, kasiluokan keskiarvo oli 6,8. Itsensä hakemista ja teinihölmöilyä. Nippanappa lukioon, jossa tapahtui outo käänne: tulin uskoon. Seura vaihtui. Aloin tehdä läksyjä. Perhe tuki. Numerot paranivat, ja itsetunto vahvistui. Opiskelumaailmassa eteni sitten ihan toisella tavalla, kun löytyi se oma ala.

Sattuma vaikuttaa paljon nuoren tiehen. Miten epäreilua onkaan, että muutaman teinivuoden angstailu saattaa ratkaista koko elämän suunnan. Opintoputki ei avaudu, tai päätyy sellaiseen, mikä myöhemmin tuntuu alisuorittamiselta. Tutkimuksissa on kysytty, mitä viisikymppiset katuvat elämässään. Listan alkupäästä löytyy ”olisinpa opiskellut enemmän”. Aikuisena tajuaa, miten nuoruusvuodet menivät sumussa ja tyhmyyksissä. Ei ollut kypsyyttä tarttua omaan tulevaisuuteen.

Uusi alku ei ole mahdollinen kovinkaan monelle.

Sanotaan, että elämä antaa uusia mahdollisuuksia. Jotkut ovatkin varttuneilla vuosillaan ottaneet takaisin nuoruuden ohivalintoja. He ovat käyneet aikuislukion ja opiskelleet sitten jotain vaativaa, vaikka siivoojasta tohtoriksi. Kunnioitan heitä tosi paljon. Mutta nämä sankaritarinat ovat poikkeuksia, eivät sääntöjä. Uusi alku ei ole mahdollinen kovinkaan monelle. Elämä myös kuluttaa ja tuo sitoumuksia. Nuoruuden herkkyyskauden mentyä ohi paluu koulunpenkille ei vain onnistu enää. Ei, vaikka miten olisi halua.

Onneksi jokaisen ei tarvitse kirjaopiskella isosti. On niin monenlaista ammattitaitoa. Kirkoissa rukoillaan nuorille johdatusta, että löytyisi se oma polku.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.