null Kuula: Noloa pelisilmän puutetta Kuopion kirkollisilta pomoilta – homoparin vihkineelle papille varoitus

Puheenvuorot

Kuula: Noloa pelisilmän puutetta Kuopion kirkollisilta pomoilta – homoparin vihkineelle papille varoitus

Kantaansa pitäisi puolustaa fiksusti argumentoimalla, ei rankaisemalla.

Henkilökohtainen avautuminen. Olin Kuopiossa pappina 20 vuotta. Kannatin piispanvaalissa Jari Jolkkosta, vaikka ehdolla oli myös hyvä ystäväni ja pitkäaikainen pingiskaverini Sakari Häkkinen.

Edellinen piispa Riekkinen rentoutti kirkollista kulttuuria ja muistutti, että doktriineita voi tulkita joustavammin. Sitä tarvittiin hänen aikanaan.

Jolkkosessa näin seuraavan vaiheen edustajan. Sekulaaristuvalle ajalle on myös kerrottava fiksusti, mitä firmamme oikein opettaa. Siksi arvostin ja arvostan edelleen tätä teologiassa väkevää kaveria. Jartzingeriksikin häntä leikkimielisesti kutsuttiin – viittaus katolisen kirkon ykkösteologiin Ratzingeriin, joka sittemmin tunnettiin paavi Benedictuksena.

Mutta nyt ihmettelen Jari-piispan ratkaisua. Kuopion tuomiokapituli rätkäytti varoituksen sateenkaariparin vihkineelle papille Sofia Salolle. Haloo, äijät! Hannu, Pekka ja Ilpo, fiksut ukot. Pelisilmää ja ajanlukutaitoa! Näillä uutisillako te tuotte lupsakan Savonmaan kaapista ulos?

Toki piiska sivalsi muodollisesti oikein. Firman viralliset asiakirjat eivät salli homoparien vihkimistä. Jotkut tosin kikkailevat tämän yli. Kun kirkkolaissa ei sitä suoraan kielletä, se muka olisi mahdollista. Salokin perusteli toimintaansa näin.

Nyt tulee mieleen, että haluttiinko kikkailevaa pappia näpäyttää takaisin? Rangaistaan, koska ohjeita ei noudatettu. Ehkä syynä oli kuitenkin pyrkimys estää näitä vihkimisiä jatkossa.

Eikö siksi olisi kohtuullista antaa niiden vihkiä, jotka haluavat? Ei siinä mitään mene rikki.

Onko näin kova linja viisasta? Tosiasia on, että kirkossa on nyt tästä aiheesta kaksi erilaista kantaa. Vaikka pykälät ovat ei käy -puolella, progressiivinenkin näkemys on aidosti todellisuutta.

Eikö siksi olisi kohtuullista antaa niiden vihkiä, jotka haluavat? Ei siinä mitään mene rikki. Ei varsinkaan niiltä, joita asia oikeasti koskee, eli homopareilta.

Jolkkonen voisi silti puolustaa traditionaalista linjaa, jos hän sitä vakavissaan kannattaa, mutta iskisi kaikkein parhaimmalla aseella, kynällä. Kirjoittaisi vaikka kapitulin sivuille ihan omalla nimellä jykevän mutta letkeän opetusesseen aiheesta. Se olisi oppineelta mieheltä tyylikästä vastuunottoa kannastaan.

Ja aidosti piispallista. Opetetaan, miten asia on.

Ja miten hienoa piispallista nöyryyttä olisi, kun toisin näkijöitä ei silti rangaistaisi.

No, lipsahtaahan se välillä kalakukkokaupungin pomoillakin, kun ollaan innokkaita tekemään. Onneksi Sofia asuu Saksassa Göttingenissä ja toimii akateemisessa maailmassa. Häntä eivät Suomen kirkolliset korvapuustit suuremmin satuta.

Mutta jonakin päivänä Kuopion oma pappi vihkii homoparin. Älkää rakkaat veljet käykö silloin joukolla hänen kimppuunsa. Se olisi niin noloa, vaikka miten pykälät siihen antaisivat mahdollisuuden.

Kuopion kaupungin slogan on hyvän elämän pääkaupunki. Allekirjoitan. The Best. Pelatkaa niin, että kirkolliset uutiset ovat samanlaisia. Hyvän hengen pääkaupunki.


Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.