Kysyn vaan: Poistaako perustulo köyhyyden?
Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kysyn vaan: Poistaako perustulo köyhyyden?

Perustulon kokeilua selvittänyt asiantuntijaryhmä antoi raporttinsa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps) maaliskuun lopussa. Onko kirkolla kantaa perustuloon, asiantuntija Tiina Saarela Kirkkohallituksesta?

– Ei ole, ainakaan vielä. Se, millaista perustulomallia lopulta ajetaan, voi vaikuttaa asiaan.

Perustulon on sanottu vähentävän nöyryyttävää byrokratiaa ja kannustinloukkuja. Poistaisiko se myös pahimman köyhyyden?

– Sanotaanko näin, että se varmasti vähentäisi nöyryyttävää byrokratiaa ja köyhyysloukkuja. Tuskin se olisi kuitenkaan niin korkea, että se poistaisi köyhyyttä kokonaan.

Miten perustulo voisi vaikuttaa kirkon diakoniatyöhön?

– Todennäköisesti diakonian tarve kasvaa silti. Diakoniassa keskeistä on ihmisten kohtaaminen, se on paljon muutakin kuin taloudellista auttamista. Monelle taloudellista apua merkittävämpää on se, että saa puhua kaikista asioista jonkun kanssa.

Onko sosiaaliturvamme epäonnistunut, kun tänne tarvitaan perustulo?

– Sosiaaliturvamme ja terveydenhuoltojärjestelmämme ovat hyvin pirstaloituneita ja piiloutuneita. Moni kokee, että pitäisi olla suurin piirtein lakimies, että selviäisi ja saisi kaiken avun.

– Nykyinen järjestelmämme perustuu vakituisiin työsuhteisiin, vaikka nykyään moni työllistää itse itsensä tai on pätkä- tai osa-aikatyössä.

Perustulon kannattajien määrä on kasvanut nopeasti. Mistä arvelet sen johtuvan?

– Kannattajien määrä on kasvanut molemmilla puolilla poliittista kenttää. Luulen, että se johtuu siitä, että on erilaisia käsityksiä siitä, miten perustulo toimisi. Jotkut ajattelevat, että perustulo toisi säästöjä sosiaalimenoihin.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: