null Lapset ovat yksi parhaista asioista elämässäni, sanoo tietokirjailija Ilkka Enkenberg

Ilkka Enkenberg nauttii touhuamisesta kolmen poikansa kanssa.

Ilkka Enkenberg nauttii touhuamisesta kolmen poikansa kanssa.

Hyvä elämä

Lapset ovat yksi parhaista asioista elämässäni, sanoo tietokirjailija Ilkka Enkenberg

Isänä olemisesta kirjan kirjoittanut Ilkka Enkenberg tiesi jo teini-ikäisenä haluavansa jonain päivänä lapsia.

Tietokirjailija Ilkka Enkenberg, puhuvatko miehet keskenään isyydestä?

Se vaihtelee paljon. Olen itse ollut onnekas, kun kaveripiirissäni on ollut isiä, joiden kanssa on voinut jutella aiheesta.

Markus Forsellin kanssa tänä syksynä julkaisemani Isäkirja lähti vireille jo muutama vuosi sitten, sillä juttelimme isyyden eri puolista aina tavatessamme. Lapset ovat vahvoja peilejä, joten olemme joutuneet kohtaamaan isänä myös oman raadollisuutemme ja vajavaisuutemme. Kerromme kirjassa omista kokemuksistamme, ja sen tarkoituksena on toimia vertaistukena muille isille.

Millainen isä olet?

– Pyrin olemaan läsnä kolmelle alakouluikäiselle pojalleni, mutta vaikka teen töitä kotona, se ei aina onnistu. Toivon kuitenkin, että lapsille jää peruskokemus siitä, että isä katsoo silmiin ja oikeasti kuuntelee heitä.

– Olen tunteellinen isä. Näytän lapsilleni herkästi sekä positiiviset että negatiiviset tunteeni. Olisi hyvä, että poikanikin oppisivat ilmaisemaan tunteitaan. Suomessa sodat vaikuttivat siten, että monet vanhemman polven isät olivat etäisiä ja sulkeutuneita. Uusien sukupolvien myötä suomalaiset miehet ovat muuttuneet avoimemmiksi.

Ilman lapsia olisin rutiinieni vanki.Mitä sanoisit miehille, jotka pohtivat isäksi ryhtymistä?

– Se on todella henkilökohtainen päätös, jossa pitää kuunnella omia ja puolison tuntemuksia. Itse ajattelin jo teini-ikäisenä, että haluan joskus lapsia. Olenkin kokenut, että lapset ovat yksi parhaista asioista elämässäni.

– On kiva touhuta yhdessä ja nähdä lasten kasvavan omiksi persoonikseen, joilla on omat taipumuksensa. Kouluikäisten lasten kanssa pystyy harrastamaan asioita, joista itsekin pitää, esimerkiksi urheilemaan ja pelaamaan roolipelejä. Jos lapsia ei olisi, urautuisin varmaan tiettyihin juttuihin ja olisin rutiinieni vanki.

Miten vietät isänpäivää?

– Lapset ovat tuoneet isänpäivänä minulle sänkyyn aamupalaa ja laulaneet. He ovat antaneet minulle itse tekemiään kortteja ja lahjoja, jotka ovat tosi hellyttäviä. Olemme käyneet isänpäivänä yleensä taidenäyttelyssä, museossa tai retkellä. Nyt korona-aikana metsäretki on ehkä paras tapa juhlistaa päivää.

Mikä sinulle on pyhää?

– Ihmiselämä ja luonto ovat minulle pyhiä asioita. Erityisesti metsässä, jossa voi olla jopa satoja vuosia vanhoja puita, tulee sellainen tunne kuin olisi luomistyön äärellä, paikassa, jollaiseksi maailma on alun perin ­tarkoitettu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Laulavasta Lotasta, 27, ja Jorma-papasta, 85, tuli someilmiö ja koronavuoden piristys – luvassa myös virsiä ja joululauluja

Hyvä elämä

Jorma Saahkon, 85, ja Lotta-Sofia Saahkon, 27, yhteiset laulu- ja muisteluhetket ovat saaneet myös monet muut jakamaan muistojaan isovanhemmistaan, vanhemmistaan ja lauluista.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.