null Lapsi voi saada tukea vanhemman kuolemaan perheiden vertaisleirillä

– Vertaisleireillä on usein mukana myös niitä perheitä, jotka ovat menettäneet läheisensä äkillisesti esimerkiksi onnettomuudessa, sanoo Terhokodin sairaalapappi Maarit Nissinen.

– Vertaisleireillä on usein mukana myös niitä perheitä, jotka ovat menettäneet läheisensä äkillisesti esimerkiksi onnettomuudessa, sanoo Terhokodin sairaalapappi Maarit Nissinen.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Lapsi voi saada tukea vanhemman kuolemaan perheiden vertaisleirillä

Lapsi ei välttämättä tunne ketään toista, jolle olisi käynyt samoin.

Terhokodin sairaalapappi Maarit Nissinen, olet yksi perheiden vertaisleirin ohjaajista. Kenelle leiri on tarkoitettu?

– Se on tarkoitettu helsinkiläisille perheille, joissa on alaikäisiä lapsia, ja toinen vanhemmista on kuollut. Myös täysi-ikäiset sisarukset ovat tervetulleita. On hyvä, jos koko perhe voi käsitellä surua yhdessä.

– Valtaosa perheistä saa tiedon leireistä Terhokodista, jonne ohjataan nuoret ja perheelliset potilaat.

Mitä leirillä tehdään?

– Vaikka mitä. Ydinajatus on, että lapsi voisi tavata samassa elämäntilanteessa olevia lapsia. Parhaiten tämä tapahtuu leikin ja yhteisen tuetun toiminnan kautta.

– Lapset on jaettu ikätason mukaisiin ryhmiin. Aikuisille on oma ryhmänsä. Se antaa tilaa pohtia vanhemman omaa surua ja muuttunutta vanhemmuutta.

Millaista apua ja tukea menetyksen kohdanneet lapset ja aikuiset voivat saada leirillä?

– Vertaistuki on hyvin tärkeää. Siksi vapaata yhdessäoloa on paljon. Lasten paras palaute leireistä on ollut: ”Nyt mä tiedän, että on muitakin lapsia, joilta toinen vanhempi on kuollut”.

– Mitä pienempi lapsi on, sitä vähemmän hän ymmärtää kuoleman universaaliutta. Sanavarastokin on pienempi näistä asioista. Teinit ymmärtävät, että kuolema on peruuttamaton. Teineillä puolestaan voivat olla päällekkäin murrosiän myllerrykset ja läheisen menettämisen suru.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.