null Perheiden suruleirillä on tilaa kipeille kokemuksille

Pirkko Nurmisen mukaan perheiden suruleirillä lapsille, nuorille ja aikuisille on tarjolla vertaistukea ja mahdollisuus käsitellä kipeitä asioita.

Pirkko Nurmisen mukaan perheiden suruleirillä lapsille, nuorille ja aikuisille on tarjolla vertaistukea ja mahdollisuus käsitellä kipeitä asioita.

Ajankohtaista

Perheiden suruleirillä on tilaa kipeille kokemuksille

Lapset, nuoret ja aikuiset käsittelevät perheenjäsenen kuolemaa eri tavoin: puhumalla, piirtämällä tai vaikka kirjoittamalla.

Espoon seurakunnat järjestävät suruleirin perheille. Kenelle se on tarkoitettu, pappi Pirkko Nurminen?

– Lapsiperheille, joissa on kuollut joku perheenjäsen. Leirillä voi käsitellä suruun ja uuteen elämäntilanteeseen liittyviä asioi­ta yhdessä toisten kanssa ja saada uusia näkökulmia.

– Kuolema on voinut tapahtua vuosia sitten, mutta siitä on hyvä olla kulunut ainakin neljä kuukautta.

Mitä leirillä tehdään?

– Kun aikuiset puhuvat eri aiheista, lapset ja nuoret käsittelevät samoja aiheita omissa ryhmissään toiminnallisesti esimerkiksi piirtämällä, leikkimällä, maalaamalla tai kirjoittamalla.

– Leirillä paistetaan lettuja nuo­tiolla, saunotaan, lauletaan ja tehdään monenlaista yhdessä. Jos osallistujilla on pieniä lapsia, leirille järjestetään lastenhoitoa.

Millaisia eväitä leiriltä voi saada surun käsittelemiseen?

– Sieltä saa vertaistukea ja sen tunteen, että jollakin muullakin on samanlainen tilanne kuin minulla. Että en ole ainoa, joka on menettänyt puolison, lapsen, vanhemman tai sisaruksen.

– Suruleirillä saa puhua kipeistäkin asioista, mutta voi myös olla hiljaa. Teini-ikäiselle voi olla vaikea avautua läheisen kuolemasta. Jo se on hyvä, jos pystyy olemaan läsnä silloin kun muut puhuvat.

– Vaikka leirillä ollaan vaikean asian keskellä, siellä voi nauraa ja pitää hauskaa. Murheen keskellä voi olla myös iloa. Se voi auttaa ajattelemaan, että minunkin elämäni kääntyy vielä hyväksi, vaikka iso menetys kulkee mukanani.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.