Lintujen äänet, merituuli puissa, haravan kuiva kahina. Helsingin Hietaniemen hautausmaalle pudonneet lehdet puhdistetaan käsivoimin. Tunnelma on rauhallinen.
Vanhalla puolella liikkuu arkipäivänä vain kesyjä oravia. Jylhät sukuhaudat ja ajan patinoimat muistomerkit henkivät mennyttä maailmaa.
Perinteikkäältä hautausmaalta ei saa uutta arkkuhautapaikkaa, ja uurnahautapaikkojakin vapautuu vain satunnaisesti. Tarjolla on joko tuhkan sirottelu tai hautaaminen ilman uurnaa. Merkiksi maallisista jäännöksistä saa pienen nimilaatan, anonyymimuistolehdossa ei mitään.
Muistoesineiden tuominen voi merkitä ahtaassa tilassa nurkanvaltausta.
– Millainen muistelupaikka hautausmaa on, jos kuolleella läheisellä ei ole siellä omaa hautaa? Muistolehto voi tuntua ensin hyvältä ratkaisulta, mutta myöhemmin omaisille saattaa tulla tarve personoida läheisen viimeinen leposija, Ilona Pajari pohtii.
– Omaisesta voi tuntua vaikealta, jos ei ole tarkkaa paikkaa, jossa kuollutta voisi muistella. Rituaalit ovat aina paikkaan sidottuja, Maija Butters täydentää.
Kuolevia tutkinut Maija Butters on huomannut, että moni vieroksuu ajatusta hautapaikasta, jonka hoito teettäisi omaisilla työtä.
– Jos kuolevalla on hautaukseen liittyvä erityistoive, se on yleensä tuhkan sirottelu luontoon, kuten mökille tai veteen.
Merituhkaukset ovat viime vuosina hieman yleistyneet. Kun tuhkat on ripoteltu tai tuhkauurna upotettu mereen, siitä tulee hauta, jonka äärellä muistella.