null Puhu kuolemasta oikein pikkulapselle, koululaiselle ja teinille – eskarilainen voi pelätä eniten, mitä hänelle tapahtuu, jos vanhemmat kuolevat

Hengellisyys Ajankohtaista

Puhu kuolemasta oikein pikkulapselle, koululaiselle ja teinille – eskarilainen voi pelätä eniten, mitä hänelle tapahtuu, jos vanhemmat kuolevat

Lasten ja nuorten pappi Anita Ahtiainen sanoo, että hautajaiset sopivat kaiken ikäisille.

Lasten ja nuorten pappi Anita Ahtiainen kannustaa aikuisia puhumaan kuolemasta keskustelukumppaninsa ikätasoon sopivalla tavalla.

Taapero 1–3 vuotta

– Jos taaperon perheenjäsenille tärkeä ihminen on kuollut, ei kannata kuvitella, etteikö lapsi huomaisi muutosta kodin tunneilmapiirissä. Taaperon voi ottaa syliin, näyttää menehtyneen kuvaa ja kertoa, että meillä on surullinen mieli, koska hän on kuollut.

– Kuolemaa sanoitetaan taaperolle kuten muitakin asioita. Ei haittaa, vaikka hän ymmärtäisi sanan kuolema eri tavalla kuin vanhempansa. Pois nukkumisesta ja pois menemisestä puhuminen herättää helposti pelkoja unta ja matkalle lähtöä kohtaan.

– Lapselle on merkityksellistä kokea kuuluvansa sukupolvien ketjuun ja saada tietää esivanhemmista. Jos pyhäinpäivänä käydään hautausmaalla, voi kertoa, että ihmiset tuovat haudoille kynttilöitä, koska he muistelevat kuolleita läheisiään.

Leikki-ikäinen 3–6 vuotta

– Leikki-ikäinen oppii erottamaan menneen ja tulevaisuuden, asioiden alun ja lopun. Moni miettii tässä iässä kuolemaa. Kysy, mitä lapsi on viime aikoina ajatellut, ettei hän jää ajatustensa kanssa yksin.

– Eskarilaisen suurin pelko on usein se, mitä hänelle tapahtuu, jos vanhemmat kuolevat. Vanhempi voi kysyä joltakin läheiseltä aikuiselta, onko ok, jos sanon lapselle sinun huolehtivan hänestä, jos me kuolemme. Konkretia saattaa helpottaa lapsen oloa. Voi painottaa, että on hyvin harvinaista, että ihmiset kuolevat yhtäkkiä.

– On hyvä käsitellä kuolemaa ennen kuin se on ajankohtainen asia lähipiirissä. Kannattaa tarttua tilanteisiin, joissa julkkiksen kuolema näkyy mediassa. Lapselle voi kertoa, että nämä ihmiset surevat, koska heille tärkeä ihminen kuoli.

Vanhemman on vain kestettävä, jos lapsi on enemmän tai vähemmän uskonnollinen kuin hän itse.

Alakoululainen 7–11 vuotta

– Suosittelen ottamaan lapsen hautajaisiin ihan minkä ikäisenä vain. Jos vanhemmat pelkäävät, etteivät omalta surultaan pysty huolehtimaan lapsesta, voi pyytää mukaan jonkun muun lasta varten.

– Halloween on tullut vahvasti Suomeen. Joistakin lapsista on hauskaa viettää sitä, toisille luurangot tuovat pelottavia mielikuvia kuolemasta. Kuuntele lasta tässä. Jotkut viettävät halloweenia sadonkorjuuhengessä syysnaamiaisina, ilman haudasta nousseita hahmoja.

Varhaisnuori 12–14 vuotta

– Teini voi kyseenalaistaa vanhemman näkemyksen kuolemasta ja muodostaa omansa. Vanhemman on vain kestettävä, jos lapsi on esimerkiksi enemmän tai vähemmän uskonnollinen kuin hän itse.

– Viimeistään tässä iässä lapsi usein kiinnostuu kuoleman prosessista. Onko kuoleminen tuskallista? Vanhempi voi etsiä lapsen kanssa tietoa asioista, joita tämä miettii.

Murrosikäinen 15–17 vuotta

– Muun kuolemaa koskevan pohdinnan lisäksi murrosikäinen voi miettiä omaa tai kaverin elämänhalua. Jos nuorella on itsemurhalla uhkaileva kaveri, pitää varmistaa, ettei nuori kanna liian isoa taakkaa. On etsittävä myös aikuinen ja ammattilainen kantamaan vastuuta asiasta.

– Jos lähipiirissä kuolee joku, teini vetäytyy herkästi. Kannattaa kysellä hänen tunteistaan ja siitä, mitä tehtäviä hän haluaa hautajaisissa. On hyvä, että nuoret pääsevät keskustelemaan kuolemasta rippikoulussa ryhmässä.

– Aikuinen voi jakaa nuorelle aiempaa laajemmin ajatuksiaan kuolemasta. Teinin turvallisuudentunne kestää kuulla, että kuolema pelottaa aikuistakin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.