null Luonto puhuu meille, ja meidän kannattaisi kuunnella

Pitkäkoski virtaa Vantaan Ylästössä rehevän luonnonsuojelualueen läpi.

Pitkäkoski virtaa Vantaan Ylästössä rehevän luonnonsuojelualueen läpi.

Ajankohtaista

Luonto puhuu meille, ja meidän kannattaisi kuunnella

Raamatusta löytyy sekä karmeita että upeita kohtia luomakunnan tilasta.

Arkielämä sitoo monet meistä niin, että istumme enemmän sisällä kuin viipyilemme luonnonhelmassa. Tämä harmittaa pastori Jaakko Hyttistä, jolle luonto on ollut tärkeä lapsuudesta lähtien.

– Tykkään kulkea tuntureilla ja saaristossa, ja Nuuksion ulkoilualue on minulle hirveän rakas. Luonto alkaa myös siitä, kun avaan terassin oven ja lähden kävelemään. Kohta tulee vastaan Keravanjoki siltoineen ja ympäröivine puineen.

Rauhoittumisen ja hyvän olon paikkana luonto on Hyttiselle samalla pyhän rajatila. Hänen mielestään luonnolla on ääni.

– Luonto ja ympäristö kommunikoivat aina jollakin tavalla. Tänä kesänä kuljettiin levälauttojen välissä. Se kommunikoi aika vahvasti.

Jokainen ihminen voi tehdä valintoja, jotka säästävät luontoa. Esimerkiksi millä liikkuu, miten lämmittää ja mitä syö. Tämän lisäksi Hyttisen mielestä on kysymys päätöksenteosta.

– Iso asia on se, millä tavalla pystyy vaikuttamaan yhteiskunnan poliittiseen toimintaan tai kansalaistoimintaan.

Polttavin asia tällä hetkellä on ilmastonmuutos. Jos se etenee tällä tavalla, yhä isommat kuivuudet tekevät monet laajat alueet elinkelvottomiksi.

- Pastori Jaakko Hyttinen

Viisaus nauraa ihmiselle

Jo opiskeluaikoinaan Jaakko Hyttinen oli erityisen kiinnostunut ekoteologiasta, joka tutkii kristinuskon suhdetta luontoon ja ympäristöön. Ekoteologiassa käsitellään myös ihmisen suhdetta luomakuntaan ja Jumalan suhdetta luotuihin.

– Polttavin asia tällä hetkellä on ilmastonmuutos. Jos se etenee tällä tavalla, yhä isommat kuivuudet tekevät monet laajat alueet elinkelvottomiksi.

Hyttiseltä ei voi olla kysymättä, mitähän Luoja ajattelee ilmastonmuutoksesta. Hyttinen naurahtaa ja sanoo, ettei Luoja varmaan voi muuta kuin olla äärimmäisen harmistunut siitä, että ihmiskunta onnistuu sotkemaan asiat.

– Itse asiassa lueskelin tänään Sananlaskujen kirjan ensimmäisestä luvusta kohtaa, joka aika karmealla tavalla kuvaa tätä. Siinä viisaus nauraa katkerasti ihmiselle, joka ei ole kuunnellut, ja nyt hän painuu kohti tuhoa. Ajatuksena siinä on muistuttaa, että pitäisi olla ajoissa liikkeellä.

Luomakunnan täydellinen järjestys

Vanhassa testamentissa ei ole vain karmeita kohtia, vaan yhtä hyvin siellä ylistetään luomakuntaa. Upeita kohtia on Jaakko Hyttisen mielestä varsinkin Psalmeissa.

– Psalmi 104 on minun suosikkini luomakuntapsalmeista. Siinä kuvataan luomakunnan kaunista harmoniaa ja täydellistä järjestystä, mutta löytyy siitä myös eettinen haaste synnintekijöille, joiden pitäisi hävitä maan päältä.

Hyttinen sanoo, että Psalmissa 148 kerrotaan siitä, kuinka luonto puhuu. Siinä kutsutaan aurinko ja kuu sekä nuorukaiset ja neidot ylistämään Jumalaa.

– Psalmissa 65 taas koko maa riemuitsee ja laulaa. Se on ihana elämänvoiman purkaus.

Hyttisen mukaan ei voi ajatella luonnon olevan olemassa ihmistä varten muutoin kuin että ilman muuta luomakuntaa emme mekään pystyisi olemaan olemassa.

– Ihminen on osa luomakuntaa, jossa kaikilla meillä on tarkoituksemme toisiamme kohtaan jollain tavalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.