null Luther ei ollutkaan ankeuttaja

Luther somettaa! Luther-meemit esittelevät tunnetun teologin tuoreessa valossa. Reformaatio alkoi vuonna 1517, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekauppaa vastaan. Kuva: Harri Vaalio

Luther somettaa! Luther-meemit esittelevät tunnetun teologin tuoreessa valossa. Reformaatio alkoi vuonna 1517, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekauppaa vastaan. Kuva: Harri Vaalio

Hyvä elämä

Luther ei ollutkaan ankeuttaja

Totta, epätotta vai sittenkin epävarmaa tietoa? Luther-meemit opastavat hyvään elämään ja pöllyttävät 500 vuotta täyttävään luterilaisuuteen liittyviä harhakäsityksiä.

"Vaikka tietäisin, että maailma loppuu huomenna, istuttaisin puuntaimen vielä tänään.”

Tapiolan seurakunnan pastori Jussi Koivisto lukee kännykän ruudulta tunnetun Martti Lutherin nimissä kulkevan lentävän lauseen. Kyseessä on myös yksi Luther-meemeistä, joita julkaistaan Espoon seurakuntien Facebook-sivulla tiistaista 10. tammikuuta alkaen.

Luther-meemit liittyvät maailmanlaajuiseen reformaation merkkivuoteen, jota vietetään marraskuun alkuun 2017 saakka. Reformaation 500-vuotisjuhla osuu yksiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien kanssa.

Koivisto toivoo, että juhlavuosi aiheuttaa suomalaisille ahaa-elämyksiä ja yllätyksiä.

– Luterilaisuus on niin suomalaisuuden ytimessä, että uskonpuhdistuksen vaikutusta voi olla jopa vaikea erottaa. Luterilaisuus on vaikuttanut jokaiseen, joka on elänyt Suomessa vähänkään pitempään, tiedostamme tai haluamme sitä tai emme.
 

Lukija, pysy tarkkana!

Lukijan kannattaa olla tarkkana, sillä Luther-meemien joukossa on myös virheellisiä sitaatteja ja stereotypioita. Lukija pääseekin äänestämään, onko meemin sitaatti tai Luther-tieto tosi, epätosi vai sellainen, jonka historiallisuutta ei tiedetä varmasti.

– Moni voi huomata, että tosiaan, ainoa juttu jonka tiesin Lutherista, osoittautuikin vääräksi, Koivisto myhäilee.
 

Moni voi huomata, että ainoa tieto Lutherista osoittautuukin vääräksi.”
– Jussi Koivisto
 

Ennakkovihjeenä Koivisto mainitsee yleisen käsityksen, jonka mukaan luterilaisuus tekee elämästä kurjaa, ankeaa ja ilotonta. Intohimoiseksi Luther-faniksi tunnustautuva Koivisto löytää luterilaisuudesta pikemminkin dynaamisuutta, iloisuutta ja hyvyyttä.

– Viime vuosina minulle on tullut tärkeäksi erityisesti luterilaisuuden inhimillisyys, lempeys ja ihmiselämän monimuotoisuuden arvostaminen, hän sanoo.
 

Hupailua ja painavia ajatuksia

Meemi on netissä leviävä ytimekäs ajatus, johon liittyy kuva. Meemi tarkoittaa myös tyyliä tai tapaa, joka leviää kulttuurissa ihmiseltä toiselle. Meemin juuri on kreikan kielen sanassa ”mimesis”, jäljittelijä.

Luther-meemeihin on valikoitu monenlaista materiaalia. Yhtenä teemana on Lutherin näkemys hyvästä elämästä. Joissakin meemeissä Lutherin ajatusta on muokattu ja tuotu moderniin ympäristöön. Sisällöltään painavien Luther-meemien joukosta löytyy myös hätkähdyttäviä, huvittavia ja monitulkintaisia ajatelmia.

Koivisto on työstänyt Luther-meemien tekstit yhdessä Auroran aluekappalaisen Hannu Mäenpään ja Espoon seurakuntien viestinnän kanssa.

Tehtävä oli Koiviston mielestä haastava, vaikka hän on tehnyt Lutherin ajattelusta väitöstutkimuksen vuonna 2012. Syynä on materiaalin runsaus: Luther oli tuottelias teologi, jolta on säilynyt arviolta yli 60 000 sivua monenlaisia teoksia.

Koiviston mielestä sosiaalinen media sopii hyvin Lutherin ajatusten välittämiseen. 1500-luvun reformaattorit käyttivät oman aikansa uusinta viestintäteknologiaa eli kirjapainotaitoa, jonka ansiosta Lutherin ajatukset tavoittivat laajan lukijakunnan. Joitakin Lutherin teoksia painettiin 500 000 kappaletta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: Kirkko ei ole kiinteistö, vaan yhdessä rukoileva Jumalan kansa

Puheenvuorot

Hilkka Olkinuora kysyy, millainen olisi uusi uskonpuhdistus, ja mitkä Lutherin alkuperäisistä ideoista kannattaisi nostaa takaisin kunniaan.



Katolilaisuus näkyy Suomessa enemmän kuin uskoisi

Ajankohtaista Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.