null Älä elä vain itsellesi – näin saat Lutherin valmentajaksi

Hengellisyys

Älä elä vain itsellesi – näin saat Lutherin valmentajaksi

Martti Lutherilta löytyy hyödyllisiä vinkkejä sekä hyvään arkeen että ahdistuksen hetkiin.

Hyvä luterilainen järjestää itselleen hyvät yöunet. Luterilainen elää terveellisesti. Luterilainen vapaus on vapautta hyvän tekemiseen.

Tällaisia ohjeita ja periaatteita syntyy, kun Tapiolan seurakunnan kappalainen, teologian tohtori Jussi Koivisto pohtii, minkälaisia ohjeita luterilainen elämäntapavalmennus sisältäisi. Koivisto teki väitöstutkimuksen Martti Lutherin ajattelusta vuonna 2012.

Koivisto on luonnostellut Lutherin ajatteluun pohjautuvan valmennusohjelman, jonka tavoitteena on järkevä ja kohtuullinen arkielämä. Hänen mielestään ohjelman otsikoksi sopisi ”Velvollisuuksien hoitaminen”. Nimi ei kuulosta kovinkaan myyvältä, joten Koivisto selittää ajatustaan.

– Luterilainen elämä ei ole suorittamista, vaan lähimmäisen palvelua sisäisesti vapaana. Siinä vapaus on vapautta hyvyyteen, ei pelkästään itselleen elämiseen. Itsekkäästi elävä ihminen, joka käyttää muita hyväksi eikä anna itsestään mitään, on orja.

Ei vain tasaiseen arkeen

Arkinen velvollisuuksien hoitaminen kuulostaakin hyvältä ohjeelta, kun elämä on suurin piirtein tasapainossa ja hyvän elämän askelmerkit ovat tiedossa. Mutta onko Lutherista apua kriisin hetkellä, kun ihminen kysyy omaa paikkaansa elämässä?

– Se, miten ihminen selviytyy kärsimyksestä ja elämän pimeistä ja synkistä hetkistä, on luterilaisuuden vahvinta ja ominta aluetta, Koivisto sanoo.

Luterilaisuus syntyi yhteiskunnassa, jossa ihmisten roolit ja tehtävät määräytyivät syntyperän mukaan. Koivisto muistuttaa kuitenkin, että Lutherin oma elämänpolku rikkoi tämän kaavan.

Luther oli talonpojan poika, josta olisi pitänyt tulla kylänvanhin tai tuomari. Sen sijaan hän pahoitti isänsä mielen ryhtymällä munkiksi. Munkkina Luther ajautui kiistoihin paavin kanssa, kunnes lopulta jätti luostarin ja meni naimisiin karanneen nunnan kanssa.

– Lutherin tie oli kaikkea muuta luin suoraviivainen. Elämä vei häntä identiteettikriisistä toiseen. Oman isän ja paavin lisäksi myös Lutherin suhteissa rippi-isiin oli omat ongelmansa.

Lutherin poikkeuksellisen elämän kutoi Koiviston mukaan yhteen kysymys Jeesuksen etsimisestä ja hänen löytämisestään oikealla tavalla ”niin, että sen todella ymmärtää ja tuntee luissaan ja nahoissaan”.

Minä kiitän sinua, taivaallinen Isäni, rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen kautta, että olet viime yönä varjellut minut kaikesta vahingosta ja vaarasta. Pyydän sinua: varjele minua myös alkavana päivänä synnistä ja kaikesta pahasta, että tekoni ja koko elämäni olisivat mielesi mukaiset. Minä annan itseni, ruumiini, sieluni ja kaikkeni, sinun käsiisi. Pyhä enkelisi olkoon minun kanssani, ettei paha vihollinen saisi minussa mitään valtaa. Aamen.

Martti Lutherin aamurukous

Ahdistaako? Tee jotain hauskaa!

Vaikeisiin ja pimeisiin hetkiin Koiviston valmennusohjelma tarjoaa ristin teologiaa. Sen mukaan Jumala ei ole läsnä ihmisen elämässä vain silloin, kun hän kokee ilon ja rauhan tunteita.

– Jumala voi olla läsnä ihmisen kokemusmaailmassa myös kaikkein synkimmässä pimeydessä. Jeesus pysyy, vaikka kaikki muu katoaisi. Tästä syntyy toivo, joka aktivoituu pimeinä hetkinä ja taistelee epätoivoa ja masennusta vastaan, Koivisto sanoo.

Luther antoi ahtaalla oleville ihmisille paitsi hengellistä ohjausta ja opetusta, myös konkreettisia neuvoja. Koivisto mainitsee kaksi Lutherin viljelemää ohjetta. Ensimmäinen on yksinkertainen: jos vain mahdollista, älä jää yksin.

– Luther korosti, että kaikki yksinäisyyden hetkellä koetut synkät ajatukset eivät ole rakentavia. Ne eivät siis ole Jumalasta. Siksi ahdistuksen aikana ei kannata olla yksin, Koivisto sanoo.

Luther saattoi myös kehottaa ahdistunutta ihmistä toimimaan vastoin intuitiotaan. Esimerkiksi tähän tapaan: Jos ajatukset käskevät sinua masentumaan, ne eivät ole Jumalasta. Tee siis synkistelyn sijasta jotakin hauskaa.

Koivisto lisää luterilaiseen valmennusohjelmaan vielä mustan huumorin: opettele näkemään synkkyydessäkin huumoria ja komiikkaa. Myös murheiden asettaminen laajempaan yhteyteen, esimerkiksi tähtitaivasta katselemalla, voi helpottaa oloa.

Sekä vaikeisiin että onnellisiin aikoihin sopii luterilainen ohje: älä unohda nauttia maallisen elämän hyvyyksistä, sillä ne ovat itsessään arvokkaita.

Suuntaa kuitenkin samalla katse myös ikuiseen elämään, ohi tämän ajan vastoinkäymisten, Luther muistuttaa.

”Minä kiitän sinua, taivaallinen Isäni, rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen kautta, että olet kuluneena päivänä minua armollisesti varjellut. Pyydän sinua: anna anteeksi kaikki syntini, joilla olen vääryyttä tehnyt, ja varjele minua armollisesti tulevana yönä. Minä annan itseni, ruumiini, sieluni ja kaikkeni, sinun käsiisi. Pyhä enkelisi olkoon minun kanssani, ettei paha vihollinen saisi minussa mitään valtaa. Aamen.”

Martti Lutherin iltarukous

Suostu oppilaan rooliin

Koivisto on lisännyt Luther-ohjelmaansa myös kuntoilua, terveellistä ruokavaliota ja luonnossa liikkumista.

– Ne jos mitkä ovat oivia keinoja ehkäistä masennusta ja selvitä ahdistavista elämäntilanteista. Omasta toimintakyvystä huolehtiminen auttaa myös toisia ihmisiä, hän perustelee.

Koiviston ohjelmassa elämäntapamuutoksiin ei sännätä päätä pahkaa, vaan vähitellen. Korvaa kerran kuukaudessa jokin epäterveellinen ruoka-aine terveellisemmällä. Aloita liikunta tekemällä jotakin, joka tuottaa sinulle iloa. Tutustu eri lajeihin avoimin mielin.

– Niin ruoassa kuin liikunnassakin määrätietoinen ja hidas kiiruhtaminen johtaa usein hyvään ja pysyvään elämäntapamuutokseen.

Koulutuksen ja tieteen arvostaminen on Koiviston mukaan yksi keskeisimmistä luterilaisista hyveistä. Koiviston valmennusohjelma ei kehota jokaista väittelemään tohtoriksi, mutta siihen kuuluu olennaisesti halu kehittyä ja oppia uutta.

Siksi hyvä luterilainen ei voi olla niiden kreationistien kannalla, joiden mielestä maapallo on vain 6000 vuotta vanha.

– Tarkoituksena ei ole pysähtyä paikalleen, vaan olla avoin elämälle. On suostuttava oppilaan rooliin suhteessa Jumalaan ja toisiin ihmisiin, Koivisto sanoo.

Luther-valmennusta lapsiperheen vanhemmille

* Aloita päivä aamurukouksella tai Isä meidän -rukouksella.

* Laita aamiainen ja huolehdi siitä, että lapset pääsevät kouluun ajoissa ja hyvin varustettuina.

* Lähde töihin ja tee kahdeksan tunnin työpäivä. Älä tee jatkuvasti ylitöitä, ellei se ole taloudellisesti täysin välttämätöntä.

* Omista alkuilta perheen tai ystävien kanssa olemiseen. Se voi sisältää esimerkiksi ruoanlaittoa, lasten auttamista läksyissä ja harrastuksia.

* Jos on mahdollista, vetäydy illalla hetkeksi rukoilemaan, urheilemaan, mietiskelemään tai muuten latautumaan. Mene nukkumaan riittävän aikaisin.

* Lue iltarukous tai Isä meidän -rukous sekä ote hyvästä kirjasta.

PS: Sunnuntaina etsi pyhyyttä ja lepoa. Käy aamulla kirkossa. Tee sen jälkeen jotakin virkistävää: urheile, nauti kulttuurista tai musiikista, vietä aikaa perheen kanssa.

Kun ahdistaa

* Muista, että rakastava Jumala on läsnä kaikkein synkimmässä pimeydessä.

* Jos vain mahdollista, älä jää yksin.

* Kun ajatukset tuntuvat masentavilta, tee synkistelyn sijasta jotakin hauskaa.

* Opettele näkemään synkkyydessä huumoria ja komiikkaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.