null Lutherin rohkeus ja luottamus Jumalaan yllätti Liisa Kososen

Liisa Kosonen käsikirjoitti yhdessä näytelmäryhmän kanssa Lutherista kertovan näytelmän, joka esitetään Tapiolan kirkossa 28.10.

Liisa Kosonen käsikirjoitti yhdessä näytelmäryhmän kanssa Lutherista kertovan näytelmän, joka esitetään Tapiolan kirkossa 28.10.

Ajankohtaista

Lutherin rohkeus ja luottamus Jumalaan yllätti Liisa Kososen

Tapiolan kirkossa esitetään uutuusnäytelmä Lutherista. Esityksessä yleisö saa huutaa Hyvä Luther! -kannustushuutoja.

Teatteri Talentti esiintyy Tapiolan kirkossa ja Chapplessa. Mikä on Talentin tausta, Liisa Kosonen?

Teatteri Talentti syntyi vuonna 2000, vuosituhannen vaihtumisen kunniaksi ja toimii osana Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan aikuistyötä. Olemme tehneet näytelmiä, valtaosa minun käsikirjoituksillani ja räätälöitynä seurakunnan tarpeisiin, kuten juhlavuosiin tai kirkkovuoden erilaisiin teemoihin.

Tärkein työsarkamme on ollut jo pitkään Tapahtukoon Sinun tahtosi -kärsimysnäytelmän esittäminen joka toinen vuosi pitkänperjantain jumalanpalveluksessa.

Mikä on uuden näytelmänne aihe?

Nimi sen jo kertoo. Martin Luther: "Tässä seison, Jumala minua auttakoon!" Tämä reformaatio 500 vuotta -juhlanäytelmän piti alun perin sijoittua pääosin nykypäivään ja Luther siihen välillä vain hahmona ja oppi-isänä tulisi tuomaan tuulahduksia historiasta. Uppoutuminen Lutherin elämänvaiheisiin ja keskiaikaan oli kuitenkin niin kiehtovaa, että nykyaika unohtui ja Luther nousi pääosaan uskonkäsityksineen, ystävineen, vihamiehineen ja perheineen.

Olen kiitollinen siitä, että saatoin aloittaa työn näytelmäryhmän kanssa jo käsikirjoitusvaiheessa. Yhdessä teimme löytöjä historiasta ja roolihenkilöistä. Näin työ ei ollut vain minun harteillani ja osallistamisen kautta mukana olevat pääsivät heti syventymään teemaan ja rakentamaan näytelmää. Sama on jatkunut harjoitusvaiheessa. Jatkuvasti saan ilahtua näyttelijöiden luovasta otteesta ja toimivista ideoista. Tämä on ollut itselleni uusi toimintatapa käsikirjoittajana ja ohjaajana. Erityinen Jumalan siunaus ja ihme on tässä työssä ollut myös se, että päähenkilön lisäksi moni muukin näyttelijä on löytynyt kotiseurakunnan jumalanpalveluksista – yhdellä kysymyksellä ja samantien.

Luther nousi koko maailmaa vastaan Kristus-keskeisen armon julistajana.

Näytelmä on käsikirjoittamasi ja ohjaamasi. Millaisen kuvan haluat välittää Lutherista?

Vasta tämä prosessi avasi silmäni ymmärtämään, miten rohkea ja Jumalaansa luottava Luther oli noustessaan katolisen kirkon anekauppaa ja sittemmin myös muita vääryydeksi kokemiaan "rahastuksia" vastaan. Haluamme siis tuoda esille tätä puolta. Ytimenä siinä ovat Lutherin löydöt Raamatusta – se, minkä varassa hän uskalsi nousta koko maailmaa vastaan Kristus-keskeisen armon julistajana. Hän astuu näyttämölle myös muissa yhteyksissä; ystävien ja perheen parissa, virsien säveltäjänä ja opettajana.

Lutherin virret ovat tärkeä osa näytelmää. Saako yleisökin veisata?

Kyllä, ehdottomasti. Tarkoitus on, että yleisö on vuoroin veisaavaa seurakuntaa, vuoroin Lutherin oppilaita ja jopa valtiopäivävieraita. Toivomme yleisön osallistuvan täysillä kaikkeen tähän, jopa Hyvä Luther! -kannustuksiin, kun on niiden vuoro. Se olisi ihan parasta!

Näytelmän kantaesitys on Tapiolassa 28.10. Paljonko esityksiä on kaikkiaan?

Esityksiä on viisi, niistä kolme Kirkkonummella. Yksi niistä on tiistaina, 31.10., tasan 500 vuotta teesien ilmestymisestä ja se aika juhlavaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Myrkyllisiä, vihaisia, kostonhimoisia, kavalia käärmeitä” – Tällaista oli Martti Lutherin juutalaisviha

Ajankohtaista

Luterilaiset ovat tehneet kauan tiliä Martti Lutherin räikeästä juutalaisvastaisuudesta. Antisemitismiä ei perustella enää Lutherilla.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.