null Maahanmuuttovirasto päivitti Afganistanin, Irakin ja Somalian tilannekatsauksensa

Siviilit pakenevat Isisin iskua Kabulissa. Tämänpäiväinen isku päättyi, kun poliisi surmasi hyökkääjät.

Siviilit pakenevat Isisin iskua Kabulissa. Tämänpäiväinen isku päättyi, kun poliisi surmasi hyökkääjät.

Ajankohtaista

Maahanmuuttovirasto päivitti Afganistanin, Irakin ja Somalian tilannekatsauksensa

Tilannekatsaukset päivitetään puolivuosittain, mutta päätöksiä tehdessä käytetään Migrin mukaan aina ajantasaista maatietoa. Afganistanin tilanne on huonontunut aiempaan verrattuna.

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt maatietonsa Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilanteesta. Viraston tutkijat ovat myös Bagdadissa tiedonhankintamatkalla loka-marraskuun vaihteessa. Matkan tarkoitus oli Migrin mukaan luoda kontaktiverkosto paikan päällä toimivien apuorganisaatioiden, viranomaisten, tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Migrin mukaan kaikissa kolmessa valtiossa tilanne jatkuu epävakaana ja tietyillä alueilla on tapahtunut muutosta huonompaan suuntaan. Afganistanissa väkivallan taso on äärimmäisen korkea aikaisempaa useammalla alueella. Viime kevään tilannekatsaukseen verrattuna Kandaharin maakunta ja kaksi uutta piirikuntaa on lisätty alueiksi, jonne Suomesta ei palauteta ketään.

Migrin on aina varmistettava, että ilman huoltajaa matkustava alaikäinen palautetaan perheenjäsenelle tai nimetylle holhoojalle.
– Migrin maatietoraportti

Taliban ei ole vallannut suuria asutuskeskuksia, mutta se on laajentanut valtapiiriään maaseudulla. Afganistanin Isis on tehnyt terrori-iskuja erityisesti maan shiiaväestöä vastaan. Vaikka Yhdysvaltain ilmaiskut ja niiden siviiliuhrien määrä on tänä vuonna kasvanut, siviiliuhrien kokonaismäärä on hieman laskenut vuoteen 2016 verrattuna. Myös maan sisäisten pakolaisten määrä on laskussa.

Somaliassa turvallisuusolosuhteet ovat pysyneet epävakaina. Lisäksi maa on kärsinyt kuivuudesta ja siitä seuraavasta humanitaarisesta kriisistä. Yli miljoona ihmistä on joutunut siirtymään kuivuuden vuoksi. Pääkaupunki Mogadishussa tapahtuu myös siviiliuhreja vaativia iskuja. Toisaalta Mogadishu on yleisin sisäisen paon kohde.

Irakissa Isis menetti marraskuun loppuun mennessä kaikki hallinnassaan olevan kaupungit. Väkivallan uhka alueilla, joilla yhä taistellaan, on kuitenkin korkea. Hiljattain Isis-järjestön hallinnasta vapautetuille alueille, kuten Mosuliin, ei palauteta ketään. Bagdadiin kohdistettu terrorikampanja on hiipunut, useita tarkastuspisteitä on lakkautettu ja katuelämä vilkasta.

Kaikkien kolmen maan kohdalla maahanmuuttoviraston arvioi yksilöllisesti mahdollisuuden maan sisäiseen pakoon. Yksin tulleilta alaikäisiltä ja yksinäisiltä naisilta ei kuitenkaan edellytetä tätä. Sisäistä pakoa ei myöskään sovelleta, jos on todennäköistä, että hakija joutuisi palatessaan asettumaan evakkojen leiriin asumaan. Isis-alueilta paenneita sunneja ei myöskään palauteta Bagdadiin, jos heitä uhkaavat shiiamilitiat eivätkä he saa viranomaissuojelua.

Migri viittaa tiedotteessaan myös korkeimman hallinto-oikeuden tuoreeseen linjaukseen. Sen mukaan Migrin on aina varmistettava, että ilman huoltajaa matkustava alaikäinen palautetaan perheenjäsenelle tai nimetylle holhoojalle. Käytännössä paluu pitää aina järjestää huoltajan tai maan viranomaisten kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Maahanmuuttoviraston uusi kampanja tarjoaa porkkanaa turvapaikanhakijoille, jotka vapaaehtoisesti palaavat Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin

Ajankohtaista

Kaksivuotiseen hankkeeseen sisältyy seurantahaastatteluja, jotka tekee YK:n kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.