null Malmin seurakunta elvyttää ahtisaarnaperinnettä – puhujavieraina konkaripoliitikot Eero Heinäluoma, Heidi Hautala ja Esko Aho 

Malmin seurakunta kutsui puhujavieraaksi Eero Heinäluoman, Heidi Hautalan ja Esko Ahon. Timo Laaninen (toinen oikealta) isännöi lähetyksiä.

Malmin seurakunta kutsui puhujavieraaksi Eero Heinäluoman, Heidi Hautalan ja Esko Ahon. Timo Laaninen (toinen oikealta) isännöi lähetyksiä.

Ajankohtaista

Malmin seurakunta elvyttää ahtisaarnaperinnettä – puhujavieraina konkaripoliitikot Eero Heinäluoma, Heidi Hautala ja Esko Aho 

Puhujavieraat puhuvat aiheesta Suomen ja maailman tila, mutta saivat inspiraatioksi myös pääsiäisen ajan raamatuntekstit.

Malmin seurakunta on kutsunut kolme poliitikasta tuttua nimeä, Heidi Hautalan, Esko Ahon ja Eero Heinäluoman pitämään niin sanotun ahtisaarnan Malmin kirkkoon.  Ahtisaarnoilla on pitkä perinne luterilaisissa kirkoissa. Ne ovat saarnoja, joissa on käsitelty pääsiäisen tapahtumia ja Jeesuksen kärsimystä evankeliumitekstien pohjalta. ”Ahti” on johdettu latinan kielen sanasta actus, joka tarkoittaa näytöstä tai osaa. 

Ahtisaarnat aloittaa maanantaina 29. maaliskuuta europarlamentaarikko Heidi Hautala. Tiistaina 30.3. vuorossa on ex-pääministeri Esko Aho, ja sarjan päättää keskiviikkona 31.3. europarlamentaarikko Eero Heinäluoma. Tilaisuudet alkavat klo 18. Niitä voi katsoa suorana tai jälkikäteen Malmin seurakunnan nettisivuilla tai Malmin seurakunnan Facebook-sivulla. Tilaisuuksia isännöi Malmin seurakunnan pappi Timo Laaninen.

– Olen hautonut ideaa ahtisaarnoista viime vuodesta lähtien, mutta silloin korona sotki suunnitelmat. Nyt kirkkoherra kannusti toteuttamaan idean. Koronan ehdoilla tosin mennään tänäkin vuonna, Laaninen kertoo.

Tiedän politiikan rytmin ja haasteet, joten halusin tarjota mahdollisuuden sanoa jotakin oleellista vähän erilaisissa puitteissa.

Laaninen uskoo, että tulossa on mielenkiintoisia puheita.

– Vanhassa ahtiperinteessä keskityttiin kunkin päivän raamatuntekstin käsittelyyn, kiirastorstaista Jeesuksen hautaamiseen saakka. Nyt puhujavieraille on annettu vapaat kädet puhua Suomen ja maailman tilasta. Inspiraatioksi on annettu myös raamatuntekstit.

Ennen papin uraa Timo Laaninen toimi itsekin politiikassa, muun muassa Keskustan puoluesihteerinä, kaupunginvaltuutettuna ja kahden pääministerin ja kahden ministerin erityisavustajana. Kaikki kolme puhujavierasta ovat hänelle tuttuja vuosien takaa, ja he tarttuivat kutsuun tulla puhumaan Malmiin kirkkoon heti.

– Lähtökohtani oli tarjota laaja kattaus poliittisesti. Kaikilla heillä on kymmenien vuosien kokemus poliitikasta ja he ovat olleet kovissa tehtävissä. Ajattelin, että heillä olisi sanottavaa. Tiedän politiikan rytmin ja haasteet, joten halusin tarjota mahdollisuuden sanoa jotakin oleellista vähän erilaisissa puitteissa.

Poliitikot saattavat löytää pääsiäisen ajan raamatunteksteistä paljon sellaista, joka tuntuu tutulta myös tässä ajassa.

– Tekstit ovat hyvin poliittisia. Niissä on kansankiihotusta, mielivaltaisia tuomioita ja petostakin. Jos poliittisia uutisia lukee, ne ovat tuttuja teemoja edelleen. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.