null Mikkelin piispaksi valittu Mari Parkkinen on neljäs naispuolinen piispa Suomessa – ”Kirkon tehtävä on olla yhteiskunnallinen vaikuttaja ja nostaa esiin merkittäviä asioita”

Imatran seurakunnan kirkkoherra Mari Parkkinen vihitään Mikkelin hiippakunnan piispaksi 3.9. Kuva: Kari Rossi

Imatran seurakunnan kirkkoherra Mari Parkkinen vihitään Mikkelin hiippakunnan piispaksi 3.9. Kuva: Kari Rossi

Ajankohtaista

Mikkelin piispaksi valittu Mari Parkkinen on neljäs naispuolinen piispa Suomessa – ”Kirkon tehtävä on olla yhteiskunnallinen vaikuttaja ja nostaa esiin merkittäviä asioita”

Parkkinen voitti toisella kierroksella Pekka Särkiön 54 äänen erolla. Helsingin ja Mikkelin seudut voisivat ottaa toisistaan mallia onnistumisissa, Parkkinen sanoo Kirkko ja kaupungille.

Mikkelin hiippakunta saa alustavan ääntenlaskennan mukaan nyt ensimmäisen naispuolisen piispansa. Tämä ratkesi perjantaina 16.6. toimitetulla piispanvaalin toisella kierroksella. Eniten ääniä sai vuonna 1971 syntynyt teologian tohtori Mari Parkkinen, joka toimii Imatran seurakunnan kirkkoherrana.

Mari Parkkinen sai piispanvaalin etukäteen hyvinkin tiukaksi arvioidulla toisella kierroksella 522 ääntä ja vastaehdokkaana ollut vuonna 1963 syntynyt teologian tohtori Pekka Särkiö 468 ääntä. Parkkinen sai lopulta 54 ääntä enemmän kuin kilpakumppani. Särkiö on entinen puolustusvoimien kenttäpiispa ja toimii Kangasniemen vt. kirkkoherrana.

Hiippakunnassa on neljä rovastikuntaa. Parkkinen voitti niistä kolmessa ja Särkiö yhdessä: Päijät-Hämeessä. Särkiö on aiemmin työskennellyt Lahdessa pappina ja kirkkoherrana.

Mikkelin hiippakunnan piispan virkaa haki kaikkiaan neljä henkilöä, joista kukaan ei saanut 25.5. toimitetulla ensimmäisellä äänestyskierroksella vaadittavaa yli puolta annetuista äänistä. Siksi tarvittiin toinen äänestyskierros. Sille pääsi kaksi eniten ääniä saanutta eli Parkkinen, joka sai ensimmäisellä kierroksella 448 ääntä (45,2 % äänistä), ja Pekka Särkiö, joka sai ensimmäisellä kierroksella 256 ääntä (25,8 % äänistä).

Kahden vähiten ääniä saaneen hakijan taival katkesi ensimmäiseen äänestyskierrokseen: Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Sammeli Juntunen sai 213 ääntä (21,5 % äänistä) ja kansliapäällikkö, teologian maisteri Pekka Huokuna 73 ääntä (7,4 % äänistä).

Mikkelin hiippakunnan uuden piispan vaalissa äänioikeutettuja oli noin 1 100, joista puolet on pappeja ja puolet maallikkovalitsijoita. Vaalin tulos vahvistetaan 20.6. tuomiokapitulin istunnossa.

Mikkelin piispanvaali oli toisella äänestyskierroksella Pekka Särkiön ja Mari Parkkisen välinen kisa, jonka Parkkinen voitti. Kuva: Kirkon kuvapankki/Kalervo Pöykkö

Mikkelin piispanvaali oli toisella äänestyskierroksella Pekka Särkiön ja Mari Parkkisen välinen kisa, jonka Parkkinen voitti. Kuva: Kirkon kuvapankki/Kalervo Pöykkö

Radiotoimittajasta papiksi

Mikkelin uusi piispa Mari Parkkinen vihittiin papiksi 2010. Ennen pappisuraansa hän on toiminut muun muassa uutistoimittajana Radio Kiss FM -kanavalla sekä toimittajana Ylessä Etelä-Savon radiossa ja Radio Deissä.

Hän on toiminut aktiivisesti myös useissa kolmannen sektorin järjestöissä vapaaehtoisena ja vastuunkantajana. Vapaa-ajalla hänet löytää usein kirjastoista, kahviloista tai saunamökin rappusilta.

Alustavan vaalituloksen selvittyä Mari Parkkinen oli yllättynyt valinnastaan.

– Sulattelen vielä tietoa, mutta olen kiitollinen ja nöyrällä mielellä. Mielestäni vaalitulos kertoo hiippakunnan tahtotilasta, Parkkinen sanoo.

Hän arvioi, että hiippakunta saa hänestä helposti lähestyttävän, ihmisläheisen ja vahvasti uskovan piispan. Uudessa tehtävässä hän aikoo hyödyntää toimittajataustaansa etenkin verkostojen luomisessa.

– Kirkon tehtävä on olla yhteiskunnallinen vaikuttaja ja nostaa esiin merkittäviä asioita. Sen mukaan pyrin toimimaan taitojani hyödyntämällä, Parkkinen sanoo.

Tuore piispa arvioi, että Helsingin seudulla on annettavana Mikkelin hiippakunnalle rohkeaa ja uudenlaista evankeliumin julistamisen tapaa. Mikkelin alueelta pääkaupunkiseutu voisi taas ottaa esimerkkiä herätysliikkeiden yhteistyöstä ja maaseutumaisesta yhteisöllisyydestä. Hän toivoo, että kumpikin alue voisi ottaa mallia toisiltaan onnistumisissa.

Parkkinen arvelee, että hänen kalenterinsa täyttyy pian. Hän odottaa uudelta viraltaan paljon työtä, runsaasti kiertämistä hiippakunnassa, vierailuja sen 36 seurakunnassa sekä kokonaiskirkollisia tehtäviä. Ensin on kuitenkin etsittävä uusi koti Mikkelistä, koska siellä uutta piispaa ei odota virka-asunto.

– Tuntuu hyvältä, että työtä on paljon. Tartun siihen innolla. Ensimmäisenä alan rakentamaan siltoja ja etsimään yhteistä hyvää, sillä yhdessä tätä Kristuksen kirkkoa rakennetaan. Haluan rakentaa siltoja kaikkiin suuntiin, koska en ole kokonaiskirkollisesti kovin tunnettu henkilö. Uusi työ lähtee liikkeelle ylipäätään tutustumisesta, Mari Parkkinen sanoo.

Parkkinen on Mikkelin hiippakunnan kymmenes piispa ja neljäs naispuolinen piispa Suomessa. Aiemmat naispiispat ovat Irja Askola, Kaisamari Hintikka ja Mari Leppänen. Hän aloittaa uudessa virassa syyskuun alussa. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii uuden piispan virkaan Mikkelin tuomiokirkossa 3.9.

Myös edellinen Mikkelin piispanvaali vuonna 2009 oli tiukka, sillä nyt eläkkeelle jäävä piispa Seppo Häkkinen valittiin silloin virkaan vain 13 äänen enemmistöllä.

Mikkelin hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Savon, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen maakuntien seurakunnat.

Lisätty Parkkisen kommentit ja muokattu otsikkoa 16.6. klo 15.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.