null Näyttelijä-laulaja Maria Ylipäällä on Suomen yleisin naisennimi – ”Nimellä on sellainen ydin, että siihen on ihana samastua”

– Minua ei haittaa, vaikka vastaan tulee monta Mariaa. Nimellä on sellainen ydin, että siihen on ihana samastua, sanoo Maria Ylipää.

– Minua ei haittaa, vaikka vastaan tulee monta Mariaa. Nimellä on sellainen ydin, että siihen on ihana samastua, sanoo Maria Ylipää.

Hyvä elämä

Näyttelijä-laulaja Maria Ylipäällä on Suomen yleisin naisennimi – ”Nimellä on sellainen ydin, että siihen on ihana samastua”

Sunnuntaina 22.3. vietetään Marian ilmestyspäivää sen kunniaksi, että enkeli Gabriel kertoi neitsyt Marialle Jeesuksen syntymästä.

1. Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää, miltä ylipäänsä tuntuu olla Maria?

– Oikein hyvältä, kiitos. Maria on vahva nimi ja sukunimenikin on vahva, mutta todelliseen vahvuuteen liittyy myös herkkyys. Ihmisessä täytyy olla molemmat puolet, sillä muuten vahvuus on melkoista kylmyyttä.

– Olen aina pitänyt nimestäni. Maria on klassinen ja kansainvälinen nimi. Se on myös Suomen yleisin etunimi. Minua ei haittaa, vaikka vastaan tulee monta Mariaa. Nimellä on sellainen ydin, että siihen on ihana samastua.

– Historiassa mahtinaiset – hyvät ja pahat – ovat kantaneet Maria-nimeä. Maria on inhimillinen nimi. Siinä on maustetta ja hyvällä tavalla naiseutta isolla ännällä. Mariahan voi olla myös miehen nimi, niin kuin Jóse Maria.

2. Miksi vanhempasi antoivat sinulle Maria-nimen?

– Isän mielestä Maria-nimi minulle oli itsestäänselvyys. Se toi hänen mieleensä herkkyyden, puhtauden ja voiman. Äidin mielestä Neitsyt Maria on kaikkien naisten esikuva. Hänestä Maria-nimi kuvastaa nöyryyttä, voimaa ja oman tien rohkeaa valintaa ja sillä kulkemista. Jos sanotaan nimen olevan enne, niin mielelläni otan vanhempieni sanomat omaksi voimakseni.

– Toinen nimeni on Mikaela, joka tarkoittaa puhdassydämistä. Nimi on keksitty minulle Carmen-oopperasta. Minulla on vielä kolmas nimi Markuntytär, ja tyttäreni ovat Mariantyttäriä.

3. Oletko näytellyt Mariaa?

– Maria on ollut roolihahmoni nimi ainakin teatterikoulun aikaan Heini Junkkaalan ohjaamassa passiodraamassa, Andrew Lloyd Webberin Jesus Christ Superstar -musikaalissa ja Astor Piazzollan Maria de Buenos Aires -tango-oopperassa. Maria on monenlaisten roolihahmojen nimi. Hahmoissa voi olla Neitsyt Mariaa tai Magdalan Mariaa tai molempia.

Pyhä hetki on siinä, kun kaikki ylimääräinen riisutaan ja pystyy kohtaamaan toisen läsnä olevasti ja paljaasti.

4. Kuka seuraavista on paras Maria: Maria Veitola, Maria Kallio, Maria Callas, Maria Ohisalo, Maria Stuart, Maria Ylipää, Neitsyt Maria vai Magdalan Maria?

Veitolan Maria on paras. Hän tuo lisäarvoa Maria-nimelle. Hän on vahvasti sitä mitä on, ja hän on myös hyvä toimittaja. Hän raivaa tietä erilaisuudelle ja puhuu ääneen mielenterveysasioista. On hienoa, että meillä on tällainen Maria tässä yhteiskunnassa. Olen ylpeä, että olen hänen kaimansa.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Vein Ruotsissa asuessamme nuorinta tytärtäni Tukholman suomalaisen seurakunnan muskariin. Seinän julisteessa oli äiti lapsi sylissään ja siinä oli teksti: ”Pyhä on tässä”. Lapsille läsnä oleminen on arjessa varmasti tärkeintä ja vaikeinta.

– Yleensäkin pyhän kokemukset liittyvät minulla ihmisten kanssa kohtaamiseen. Pyhä hetki on siinä, kun kaikki ylimääräinen riisutaan ja pystyy kohtaamaan toisen läsnä olevasti ja paljaasti. Kaipaamme muita ihmisiä ja haluamme olla rakastettuja sellaisina kuin olemme. Pyhään liittyy totuudellisuus. Se pitää sisällään kaiken tuskallisenkin, siihen suostumisen ja nöyrtymisen.

Marian ilmestyspäivää eli marianpäivää vietetään 22.3.

Muokattu otsikkoa 23.3. klo 7.55

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.