null Via Crucista tähdittävät tänä vuonna nuoret näyttelijät – Eric Barcolle Jeesuksen rooli on ”kortisolitasoa nostattava”

Eric Barco haki Juudakseksi, mutta valittiin Jeesukseksi. Pontius Pilatusta esittää Milla Kaitalahti.

Eric Barco haki Juudakseksi, mutta valittiin Jeesukseksi. Pontius Pilatusta esittää Milla Kaitalahti.

Via Crucista tähdittävät tänä vuonna nuoret näyttelijät – Eric Barcolle Jeesuksen rooli on ”kortisolitasoa nostattava”

Eric Barco, 25, on kaikkien aikojen nuorin Via Cruciksen Jeesuksena nähtävä näyttelijänä.

Tämän vuoden Jeesuksesta piti oikeastaan tulla Juudas. Eric Barco luki Kellariteatterin sähköpostilistalta, että Via Cruciksen rooleihin etsitään vielä näyttelijöitä ja ajatteli, että Juudasta voisi olla kiinnostava esittää. Niinpä hän opetteli Juudaksen monologin koe-esiintymistä varten, mutta ohjaaja Ville Saukkonen ja tuottaja Milla Tommila ehdottivat hänelle yllättäen pääroolia.

Tarkkaa käsitystä siitä, millaiseen produktioon hän lupautuu, Barcolla ei ollut. Hän ei nimittäin koskaan ole ollut katsomassa esitystä.

– Kaikki on ihan uutta, mikä on toisaalta hyvä, koska ei ole mitään, mihin verrata. Voi itse löytää oman tavan ja kulman rooliin, Barco sanoo.

– Harjoituksissa on katsottu yhdessä vuoden 2016 Via Crucista, jossa Jeesusta esitti Kai Vaine. Joitakin kohtauksia on ollut helpompi hahmottaa, kun ne katsoo videolta.

Helsingin Via Cruciksessa Eric Barco on 22. näyttelijä, joka esittää Jeesusta. Aikaisemmin roolissa ovat olleet esimerkiksi Martti Suosalo, Tommi Korpela, Kai Lehtinen, Maria Ylipää ja Waltteri Torikka. Barco, 25, on nuorin Jeesuksen esittäjä.

– Tänä vuonna halusin rooleihin nuoria näyttelijöitä Kellariteatterista, vaikka on meillä kuorossa konkareitakin. Tämä on viimeinen kerta, kun ohjaan Via Cruciksen. Ensi vuonna tähän tehtävään tulee joku muu, ohjaaja Ville Saukkonen kertoo.

Saukkonen on ohjannut esityksen myös neljänä aikaisempana vuonna. Niissä kaikissa käsikirjoittajana on ollut Veli-Pekka Hänninen.

– Aikansa kutakin, Saukkonen toteaa.

Ville Saukkonen on ohjannut Via Cruciksen monena vuonna. Ensi vuonna vuorossa on joku muu ohjaaja.

Ville Saukkonen on ohjannut Via Cruciksen monena vuonna. Ensi vuonna vuorossa on joku muu ohjaaja.

Jokaisella on oma Jeesuksensa

Eric Barco opiskelee Teatterikorkeakoulussa näyttelijäksi, arvionsa mukaan viimeistä vuotta. Hän on tehnyt jonkun verran teatterialan töitä ja tv-roolin MTV3:n Kiiltokuvia-sarjassa.

– Parhaillaan teen ystäväni kanssa kaupunkitilaan tulevaa teatteriesitystä ja olen mukana yhden tv-sarjan kuvauksissa. Siitä en valitettavasti saa paljastaa vielä mitään, Barco kertoo.

Minua kiinnostaa Jeesuksen yhteiskunnallinen puoli. Hänessä oli kansalaisaktivismia ja poliittisuutta.

Aikaisempiin rooleihin verrattuna Jeesuksen rooli tuntuu hurjalta. Via Crucista voi olla seuraamassa jopa 15 000 katsojaa ja esityksessä ollaan taivasalla. Roolihahmosta, Jeesuksesta, kaikilla on jokin mielikuva.

– Onhan se paineista! On älyttömän monta näyttelijää, jotka ovat tehneet sen roolin, ja on niin paljon materiaalia. Kyllähän siinä kortisolitasot nousee kun tietää, että jokaisella on päässään oma kuva Jeesuksesta.

Eric Barco on valmistautunut Jeesuksen rooliin esimerkiksi lukemalla Vuorisaarnaa.

Eric Barco on valmistautunut Jeesuksen rooliin esimerkiksi lukemalla Vuorisaarnaa.

Yhteiskunnallinen puoli kiinnostaa

Rooliinsa valmistautumisen Eric Barco aloitti lukemalla Vuorisaarnaa. Lisäksi hän on lukenut kaikkea sitä, mitä Jeesuksesta on kirjoitettu viime aikoina: blogeja, artikkeleita ja kolumneja. Se on saanut miettimään, mitä Jeesus voisi olla vuonna 2019.

– Minua kiinnostaa Jeesuksen yhteiskunnallinen puoli. Hänessä oli kansalaisaktivismia ja poliittisuutta. Oli kiinnostavaa lukea esimerkiksi Eija-Riitta Korholan kolumnia, jossa pohdittiin sitä, mikä voisi olla Jeesuksen suhde eri puolueisiin.

Barco on valmistautunut rooliin myös juttelemalla ystäviensä kanssa siitä, millaisia mielikuvia heillä on Jeesuksesta.

Kahtena aikaisempana vuonna Via Cruciksen Jeesus on laulanut. Eric Barcolla on vahva tanssitausta, sillä hän opiskeli neljä vuotta Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksessa. Nähdäänkö nyt tanssiva Jeesus?

– Mitäköhän uskallan paljastaa? Ehkä. Mahdollisesti.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: