null Marttaliitolla ja kirkolla on sama päämäärä ympäristön suojelemiseksi, ja siksi kehittämispäällikkö Salka Orivuori kannustaa osallistumaan ekopaastoon

Salka Orivuoren lempivaate on vanhoista kotitakeista tehty 15 vuotta vanha mekko, joka on Kierrätyskeskuksen Plan B -uusiotuote. Martat keskittyvät Ekopaastossa vaatteiden vesistökuormituksen vähentämiseen.

Salka Orivuoren lempivaate on vanhoista kotitakeista tehty 15 vuotta vanha mekko, joka on Kierrätyskeskuksen Plan B -uusiotuote. Martat keskittyvät Ekopaastossa vaatteiden vesistökuormituksen vähentämiseen.

Hyvä elämä

Marttaliitolla ja kirkolla on sama päämäärä ympäristön suojelemiseksi, ja siksi kehittämispäällikkö Salka Orivuori kannustaa osallistumaan ekopaastoon

Ekopaasto-kampanja alkaa tänään, tuhkakeskiviikkona. Mukana ovat muun muassa Suomen ympäristökeskus SYKE, evankelis-luterilainen kirkko, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Marttaliitto.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Salka Orivuori, mikä on Ekopaasto?

– Se on kirkon koordinoima kampanja, jolla kannustetaan ihmisiä muuttamaan elämäntapojaan niin, että niiden vaikutukset ympäristöön vähenisivät. Tänä vuonna teemana on puhdas vesi.

– Ekopaasto juontuu pohjimmiltaan kirkon pääsiäispaastosta. Siihen voi osallistua muuttamalla omia elämäntapojaan ympäristöystävällisemmiksi.

Miksi Marttaliitto on siinä mukana?

– Meillä on samat tavoitteet ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Martat edistävät kotien ja perheiden kestävää ja hyvää arkea. Meidän pitää muuttaa yhteiskuntaa kestävämmäksi, jotta tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuus elää hyvää ja kestävää arkea. Ekopaasto on hyvä keino kokeilla uusia, kestävämpiä tapoja.

Napin ompelu on ympäristöteko, jos se pidentää vaatteen käyttöikää.Mikä on Marttojen paastovinkki veden vaalimiseksi?

– Me pidämme kampanjassa esillä sitä, että hoitamalla ja huoltamalla tekstiilejä ja pidentämällä niiden käyttöikää voimme vähentää vaatteiden aiheuttamaa kuormitusta. Tekstiilintuotanto kuluttaa hyvin paljon vettä, samoin raaka-aineiden värjäys ja käsittely.

– Vaatteita ei kannata pestä liian tiuhaan eikä turhan takia. Muitakin keinoja on: ensinnäkin harkitse tarkkaan, ennen kuin hankit mitään uutta. Ostaessasi tutki, onko tuote kestävä, laadukas ja mieluinen, ettei siitä tule kertakäyttövaatetta. Jos vaatteeseen tulee pikkuvika, paikkaa ja korjaa sitä. Napin ompelu on ympäristöteko, jos se pidentää vaatteen käyttöikää.

–  Materiaalivalinnoissa kannattaa suosia kokonaan kierrätettyä materiaalia, ja esimerkiksi tavallisen puuvillan sijaan luomupuuvillaa ja reilun kaupan puuvillaa.

Erikoisalasi kehittämispäällikkönä ovat ilmasto ja ympäristö. Onko Marttaliitolla ollut pitkään työssään näin vahva ympäristöpainotus?

– Martat ovat olleet koko 120-vuotisen historiansa ajan tekemisissä kestävän arjen kanssa. Esimerkiksi puutarhaneuvontaa on ollut alusta asti, ja kompostointia ja kierrätystä on neuvottu kauan.

– Nyt ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen alkavat tulla näkyväksi kaikille. Meistä on tärkeää paitsi auttaa ihmisiä oppimaan kestäviä elämäntapoja ja uusia taitoja, myös oppia käsittelemään tätä asiaa, joka voi tuntua uhkaavalta ja hankalalta. Tutkimusten mukaan toiminta auttaa käsittelemään vaikeita tunteita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.