null Elokapina-aktivisti Sanna Jetsonen arvostelee kirkkoa hitaasta heräämisestä ilmastokriisiin – nyt suunta on kääntymässä, mistä yksi merkki on Töölön ilmastomessu

Elokapina-aktivisti Sanna Jetsonen ja pappi Hilkka Niemistö sanovat, että kristityillä on Raamatusta nouseva velvoite suojella ympäristöä.

Elokapina-aktivisti Sanna Jetsonen ja pappi Hilkka Niemistö sanovat, että kristityillä on Raamatusta nouseva velvoite suojella ympäristöä.

Ajankohtaista

Elokapina-aktivisti Sanna Jetsonen arvostelee kirkkoa hitaasta heräämisestä ilmastokriisiin – nyt suunta on kääntymässä, mistä yksi merkki on Töölön ilmastomessu

Poliisi käytti lauantaina kaasusumutinta Elokapina-liikkeen mielenosoittajiin. Liike on mukana järjestämässä ilmastomessua Temppeliaukion kirkossa. Pappi Hilkka Niemistö sanoo, että seurakunnan tehtävä on kertoa toivosta ilmastonmuutosta pelkääville ihmisille.

Kun koronapandemia iski Suomeen, hallitus julisti maahan poikkeustilan. Samalla tavalla Suomeen pitäisi julistaa hätätila ilmastonmuutoksen takia, sanoo Elokapina-aktivisti Sanna Jetsonen.

– Ilmastonmuutos on menossa sietämätöntä vauhtia pahempaan suuntaan, eikä se ole pysähtymässä. Suomen hallitus puhuu kauniisti ilmastosta, mutta iki-ihana raha menee ohi.

Jetsonen on teologian opiskelija, joka vaikuttaa Elokapina-liikkeen kristillisessä siivessä. Kristityt elokapinalliset ovat mukana toteuttamassa Temppeliaukion kirkossa sunnuntaina 25.10. kello 10 järjestettävää ilmastomessua.

– Raamatun mukaan meidän tehtävämme on viljellä ja varjella, mutta jälkimmäinen puoli on pahasti unohtunut, Jetsonen sanoo.

– Meidän pitäisi myös rakastaa lähimmäistämme niin kuin itseämme, ja tulevat sukupolvet ovat myös lähimmäisiämme. Tällä hetkellä me olemme pilaamassa koko maailman.

Jetsonen on järkyttynyt siitä, miten ilmastonmuutos näkyy jo Suomessa. Hänen lapsuudessaan lumikinokset nousivat korvien tasolle. Nykyään moni talvi on märkä ja pimeä.

”Jumala on kanssamme tämänkin kriisin keskellä”

Jokin aika sitten eräs nuori tuli juttelemaan Töölön seurakunnan papille Hilkka Niemistölle. Nuori kysyi, onko ihmisillä mitään toivoa, kun eläinlajit kuolevat sukupuuttoon ja ilmasto tuhoutuu.

– Minä ajattelin, että tähän pitää reagoida. Seurakunnan tehtävä on kertoa toivosta, Niemistö sanoo.

Syntyi ajatus ilmastomessusta. Töölön ensimmäinen ilmastomessu järjestettiin keväällä, jolloin yhteistyökumppanina oli Suomen Lähetysseura.

– Pelkät kauniit puheet ja hyvät aikomukset eivät enää riitä, vaan tarvitsemme tekoja. Ilmastomessussa haastetaan itse kunkin asenteita ja toimintamalleja, Niemistö selittää.

Oleellinen asia on myös toivon herättäminen.

– Jumala on kanssamme tämänkin kriisin keskellä. Hän on luvannut meille tulevaisuuden ja toivon, ja sitä näköalaa haluamme tuoda esille.

Niemistöllä itsellään on kolme lasta. Häntä mietityttää, minkälaisen maailman me olemme jättämässä tuleville polville. Luonto ei kestä, jos ihmiset tavoittelevat aina vain suurempaa talouskasvua.

– Me elämme kulutuskulttuurissa, jonka kasvatti minäkin olen. Meidän on luovuttava monista asioista ja oppia elämään kohtuullisemmin. Se on ajatus, joka kuuluu myös kristilliseen perinteeseen.

Hilkka Niemistö ja Sanna Jetsonen toivovat, että Elokapina-liike löytää ilmastomessusta lisää jäseniä.

Hilkka Niemistö ja Sanna Jetsonen toivovat, että Elokapina-liike löytää ilmastomessusta lisää jäseniä.

”Kirkko on pelännyt ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin”

Elokapina on kansainvälisen Extinction Rebellion -liikkeen suomalainen siipi. Sanna Jetsosen mukaan liike ajaa asiaansa väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden keinoin.

– Se on historiallisesti ollut menestyksekäs tapa saavuttaa laajoja yhteiskunnallisia muutoksia, Jetsonen toteaa.

Liikkeen aktivistit ovat muun muassa pysäyttäneet liikennettä Helsingin keskustassa ja istuneet julkisessa nälkälakossa. 3. lokakuuta aktivistit sulkivat Kaisaniemenkadun liikenteen. Otsikoihin nousivat etenkin poliisin toimet mielenilmauksessa, sillä poliisi suihkutti aktivisteja kaasusumutteella.

Ilmastohätätilan julistamisen lisäksi elokapinalliset vaativat, että Suomen on oltava hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Hiilineutraaliuden saavuttamiseksi olisi luotava sitova lainsäädäntö.

Kirkko ei ole käyttänyt vahvaa ääntään, jota moni ihminen kuuntelee.

– Elokapina-aktivisti Sanna Jetsonen

Luterilainen kirkko on asettanut itselleen samansuuntaisen tavoitteen. Uuden ilmastostrategian mukaan kirkon tulisi olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Jetsosen mielestä kirkolla on kestänyt liian kauan ilmastokriisiin heräämisessä. Nyt kirkko on kuitenkin korjaamassa suuntaansa.

– Pahin moka on ollut se, että kirkko on pelännyt ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin. Kirkko ei ole käyttänyt vahvaa ääntään, jota moni ihminen kuuntelee.

Pappi Hilkka Niemistö toivoo, että ilmastokysymykset otettaisiin huomioon kaikilla kirkon päätöksenteon tasoilla. Hänkin huomauttaa, että kristityillä on Raamatusta nouseva velvoite suojella ympäristöä.

– Jeesuksen opetus lähimmäisenrakkaudesta ja oikeudenmukaisuudesta velvoittavat meitä toimimaan niiden ihmisten hyväksi, joita ilmastonmuutos eniten koskettaa, Niemistö sanoo.

”Armollinen Jumala antaa väärät teot anteeksi”

Ilmastomessussa teema on esillä kaikessa: rukouksissa, musiikissa ja saarnassa. Kirkkokahveilla Elokapinan väki kertoo liikkeen toiminnasta.

– Toivottavasti he saavat lisää aktiivisia jäseniä. On tärkeää, että Elokapinassa kuuluu nuorten ääni. Ilmastonmuutos koskettaa ennen kaikkea nuoria, Niemistö sanoo.

Sanna Jetsonen ajattelee, että kirkolla on hyvät mahdollisuudet vastata ihmisten epätoivoon. Ympäristökriisi on valtava, mutta Jumala on vielä suurempi.

Jetsosen mukaan monilla nuorilla on syyllinen olo siitä, että he kiihdyttävät osaltaan ilmastokriisiä.

– Messussa me tunnustamme yhdessä, että olemme tehneet väärin. Armollinen Jumala antaa sen anteeksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että saamme tehdä saman typeryyden uudelleen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.