null Säästäväisyyttä fingerporilaisittain – uusin Fingerpori-kirja syntyi yhteistyössä Marttojen kanssa

Sarjakuvataiteilija Pertti Jarla yrittää petrata jätteiden lajittelussa.

Sarjakuvataiteilija Pertti Jarla yrittää petrata jätteiden lajittelussa.

Hyvä elämä

Säästäväisyyttä fingerporilaisittain – uusin Fingerpori-kirja syntyi yhteistyössä Marttojen kanssa

Säästäväisen elämän Fingerpori sisältää tiukkaa asiaa ja vinoa huumoria yli 70:ssä ennen julkaisemattomassa sarjakuvastripissä.

Fingerporilainen delegaatio on pohjoisnavalla jääkarhuja pelastamassa. Pienellä jäälautalla on kuitenkin niin paljon kuvausryhmää, että suojelun kohde, jääkarhu, on tipahtamaisillaan mereen. Pertti Jarlan yhdessä Marttojen kanssa tekemä uutuusteos Säästäväisen elämän Fingerpori paitsi opastaa myös naurattaa.

Ylikulutuksesta johtuva ilmastonmuutos ja luontokato sekä energiakriisi, inflaatio ja hintojen nousun aiheuttama taloudellinen epävarmuus ovat vakavia asioita. Fingerporin luoja Pertti Jarla tietää, että vakavasta asiasta kerrottu vitsi naurattaa erityisen paljon.

Kun Jarla aikoinaan muutti ensimmäiseen omaan kotiin, rahaa oli niin niukasti, että hän osti vaatteensa kirpparilta. Nykyisinkin hän saattaa ostaa vaatteita kirpputorilta. Vanhan fiksaaminen, kuten pelikonsolin tai kameran korjaaminen, on Jarlalle mieluista puuhaa. Jätteiden lajittelussa hänellä on silti vielä petrattavaa.

– Lajittelu on tärkeää. Ja minulle on noloa, etten ole vuosi sitten uuteen kotiin muuttaneena saanut asiaa vieläkään kuntoon, Jarla sanoo.

Yhteistyö Marttojen kanssa sai Jarlan miettimään erityisesti viherpesua.

– Kaikki, mitä markkinoidaan vihreänä, ei ole sitä, hän muistuttaa.

Viisi Martta-vinkkiä luontoa ja lähimmäistä rakastavampaan arkeen

Marttaliiton asiantuntija Katri Pellikka oli mukana Säästäväisen elämän Fingerpori -sarjakuvakirjan teossa. Tässä Pellikan vinkkejä turhan karsimiseen ja paremman arjen rakentamiseen.

1. Sauno harvemmin ja hartaammin

Sähkökiukaan lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa. Voisiko kutsua kaverit kylään ja saunoa yhdessä tai kokeilla yleistä saunaa? Vai saunottaisiinko harvemmin ja hartaammin? Suomalaiset säästivät hienosti energiaa viime talvena. Valon lisääntyessä omia akkujaan kannattaa ladata auringonvalossa seuraavaa talvea varten.

2. Kuljeta lapsia kimppakyydeillä

Jos perheessä on harrastavia lapsia, kimppakyytien järjestäminen vaatii vaivannäköä mutta kannattaa. Kimppakyydeillä kulkiessa tutustuu paremmin harrastuskavereihin ja heidän vanhempiinsa. Kimppakyydit säästävät rahaa ja hermoja. Samalla saa itselle vapaailtoja, kun ei tarvitse olla aina kuskaamassa.

3. Jalosta ruuantähteistä ateria

Ruuan tähteet kannattaa hyödyntää. Lämpimiin voileipiin voi laittaa melkein mitä tahansa. Kun niiden rinnalle pilkkoo vihanneksia, on ateria valmis. Keitetyt perunat ja kastikkeen jämät voi jatkaa kasviksilla ja tölkkipavuilla, maustaa kunnolla ja laittaa tortillojen väliin. Arkiruokien keksiminen on hankalaa kaikille – välillä myös Martoille. Kysymällä kavereiden suosikkiarkiruokia voi saada vaihtelua omaan ruokapöytäänsä.

4. Vuokraa, korjaa ja kierrätä

Kannattaa pohtia, voisiko vaatteen tai tavaran lainata tai vuokrata - tai korjata vanhan. Vaatteen voi paikata entistä ehommaksi. Ohjeita löytyy netistä. Paikkamateriaaleja, lankoja ja neuloja voi hankkia edullisesti kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta. Ompelukoneen käyttäminen kirjastossa on ilmaista. Vuokraamalla tai lainaamalla saa usein käyttöönsä laadukkaampia laitteita kuin itse ostaisi. Niiden hyvä puoli on sekin, etteivät ne jää omiin nurkkiin lojumaan.

5. Puhu rahasta

Rahasta kannattaa puhua puolison, lasten ja kavereiden kanssa. Kun puhutaan avoimesti etukäteen, kenenkään ei tarvitse jännittää, onko hänellä varaa yhteiseen tekemiseen. Pihiys ei ole välttämättä ihmisen viehättävin piirre, mutta rahasta kannattaa puhua treffeilläkin: sovitaanko, että minä tarjoan nyt, niin tarjoa sinä seuraavalla kerralla? Puolison kanssa voi etsiä mahdollisimman kivuttomia säästökohteita. Jos matkoilla on ollut tärkeintä uuden kokeminen ja omista nurkista pois pääseminen, niin löytyisikö jokin toinen tapa saada uusia kokemuksia?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.