null ”Muutos tulee, piditte siitä tai ette” – Tapiolan kuoron nuoret julkaisivat musiikkivideon Greta Thunbergin YK-puheesta

Hyvä elämä

”Muutos tulee, piditte siitä tai ette” – Tapiolan kuoron nuoret julkaisivat musiikkivideon Greta Thunbergin YK-puheesta

Tapiolan kuoron nuoret lauloivat Greta Thunbergin kuuluisan puheen, jonka sanat ovat täynnä intohimoa ja ilmastotiedettä. Musiikkivideon ohjannut Klaus Welp uskoo, että hänen sukupolvensa joutuu vielä vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin omasta vastuustaan.

Espoolainen lapsi- ja nuorisokuoro Tapiolan kuoro on julkaissut musiikkivideon, jonka sanat pohjautuvat ruotsalaisen ympäristöaktivistin Greta Thunbergin tunnettuun puheeseen YK:n ilmastokokouksessa. Julkaisupäivä 3. maaliskuuta on maailman luontopäivä.

Change is coming -videon (Muutos tulee) musiikin on säveltänyt englantilainen akateemikko Tim Cain, jonka teos on yksi Tapiolan kuoron järjestämän kansainvälisen sävellyskilpailun voittajista. Cain on perustellut tekstivalintaansa sillä, että Thunbergin sanat ovat täynnä intohimoa, vaikka puhe on hyvin perusteltu ja lainaa tieteellisiä tosiasioita.

Ohjaaja Klaus Welp on pohtinut paljon sitä, miten lapset muuttavat vanhempiensa maailmankuvaa. (Valokuva: Juha Kassila)

Ohjaaja Klaus Welp on pohtinut paljon sitä, miten lapset muuttavat vanhempiensa maailmankuvaa. (Valokuva: Juha Kassila)

Videon tarina kertoo ilmastonmuutoksen aiheuttamasta ahdistuksesta lapsen ja nuoren näkökulmasta. Sen ohjannut helsinkiläinen Klaus Welp, 50, kertoo pohtineensa paljon sitä, miten omat lapset vaikuttavat ihmisen maailmankuvaan.

– Minulla itselläni on 16-vuotias tytär, joka sai minut ja puolisoni ylipuhuttua vegaaneiksi noin puoli vuotta jatkuneella aivopesulla, Welp mainitsee.

Welpin isänpuoleiset sukujuuret ovat Saksassa. Hän pitää todennäköisenä, että seuraavat sukupolvet esittävät hänen sukupolvensa ilmastovastuusta samankaltaisia kysymyksiä kuin ne, joihin hänen isovanhempiensa sukupolvi joutui vastaamaan natsi-Saksan tapahtumien vuoksi.

– Varsinkin omaa sukupolveani voidaan kutsua itsekkääksi sukupolveksi. Tietoa on saatavilla ja meillä olisi vielä mahdollisuus muuttaa ilmastokehityksen suunta, mutta sen jälkeen tilaisuus on aika lailla ohi. Ilmastonmuutos on suunnattoman iso ja pelottava asia, kuin musta aukko, josta tekee mieli katsoa sivuun, Welp pohtii.

Tapiolan nuorisokuorossa laulava Aino Hyökki on yksi Klaus Welpin ohjaaman videon näyttelijöistä.

Tapiolan nuorisokuorossa laulava Aino Hyökki on yksi Klaus Welpin ohjaaman videon näyttelijöistä.

Musiikkivideolla esiintyvä ja osana Tapiolan kuoroa laulava Aino Hyökki, 15, tunsi entuudestaan Greta Thunbergin 23. syyskuuta 2019 pitämän puheen, jonka sanoja kuoro laulaa. Hän kertoo osallistuneensa kahteen koululaisten ilmastolakko -mielenosoitukseen eduskuntatalon edessä. Hyökki toteaa, että ei pysty vaikuttamaan ilmastopäätöksiin nuoren ikänsä vuoksi, vaikka kyse on hänen tulevaisuudestaan.

– Tuntui hienolta, että sain olla mukana tässä ja pystyin tekemään enemmän nostaakseni ilmastonmuutoksen torjumista esiin. Musiikkikappale on tosi voimakas ja siinä on vahva sanoma. Kun laulan sitä, tunnen oloni vahvaksi, Hyökki sanoo.

Musiikkivideon rooleissa nähdään nuorten esiintyjien lisäksi tunnetut näyttelijät Laura Birn, Tommi Korpela, Pihla Viitala ja Jasper Pääkkönen.

Toista video

Video on katsottavissa Tapiolan kuoron Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla sekä kuoron nettisivulla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.