”Meille on annettu tehtävä pitää huolta Jumalan luomakunnasta”, sanoo nuorisotyönohjaaja Heidi Granström, ja siinä tehtävässä ripaus ympäristöahdistusta on hyväksi
Malmin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heidi Granström palkittiin kirkon ympäristökasvatuspalkinnolla.
1. Nuorisotyönohjaaja Heidi Granström, sinut palkittiin kirkon ympäristökasvatuspalkinnolla. Miksi kirkon pitäisi olla kiinnostunut ympäristöasioista?
– Meille on annettu tehtävä pitää huolta Jumalan luomakunnasta ja lähimmäisistämme. Joku viisas sanoi, että me ihmiset emme omista tätä maailmaa vaan olemme täällä tilanhoitajina.
On karua sanoa näin, mutta olemme onnistuneet siinä huonosti. Riistämme luomakuntaa, kasveja, eläimiä ja toisia ihmisiä. Meille rikkaille tehdään kaiken maailma hyödykkeitä hirveissä olosuhteissa.
On valonmerkkejäkin. Raportit maailman tilasta ovat nousseet pääotsikoihin. Niillä on painoarvoa.
2. Olit jo 1990-luvulla ympäristöahdistunut nuori. Olisiko ympäristön eteen helpompi toimia, jos ei olisi ahdistunut?
– Jos ahdistus on terveen rajoissa, se voi olla voima, joka ajaa eteenpäin. Mutta jos ahdistus lamauttaa, ihminen ei enää pysty toimimaan. On pysäyttävää kuulla nuorten puheita siitä, että ei ole mitään mieltä opiskella, koska tulevaisuutta ei ole.
Ahdistuksen kanssa ei kannata jäädä yksin. Puhuminen ja yhdessä toimiminen auttavat. Kannattaa myös tutustua siihen, minkälaista edistystä ympäristöasioissa on tapahtunut.
3. Työskentelet nuorten parissa. Ovatko 2020-luvun nuoret vastuuntuntoisempia kuin oman nuoruutesi nuoret?
– Kyllä nuoret minunkin nuoruudessani olivat vastuullisia, ainakin minun kuplassani. Mutta tämän päivän nuoret ovat tosi tietoisia ympäristöongelmista. He ovat myös valmiita tekemään vastuullisia valintoja elämässään.
4. Mitä voi tehdä, jos haluaa hidastaa maapallon tuhoutumista?
– Omaa kulutuskäyttäytymistä voi muuttaa niin, että säästää luonnonvaroja. Voi valita uusiutuvaa energiaa ja syödä kasvisruokaa. Ennen lihaa syötiin juhlapäivinä, mutta nyt sitä syödään koko ajan. Se ei ole millään tavalla kestävä ratkaisu.
Yhdenkin ihmisen esimerkillä on valtava voima. Myös äänestäminen ja rauhanomaisiin mielenosoituksiin osallistuminen on tärkeää.
5. Mikä sinulle on pyhää?
– Pyhä on jotain sellaista, missä Jumala on läsnä. Voin kokea sitä yhtä hyvin ehtoollisella kuin metsässä. Luonnossa näkee Jumalan kädenjäljen.
Kirkon ympäristökasvatuspalkinto on perustettu vuonna 2014. Kirkkohallitus jakaa sen joka toinen vuosi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyönohjaaja Sirpa Zotow palkittiin uraauurtavasta työstä – ”He ovat ihania nuoria, jotka ovat joutuneet vaikeisiin elämäntilanteisiin”
AjankohtaistaSirpa Zotow on tehnyt nuorisotyötä 40 vuotta. Maailma on muuttunut, mutta nuorten perustarpeet eivät.