null Mielipide: Israel murhaa vammaisia Gazassa

Puheenvuorot

Mielipide: Israel murhaa vammaisia Gazassa

Israelin iskut sairaaloihin ovat johtaneet lähes jokaisen Gazan sairaalan sulkemiseen. Israel on myös pitänyt sähkö- ja vesihanat kiinni sekä vaikeuttanut humanitäärisen avun tuontia Gazan alueelle. Näin Israel on osoittanut halukkuutensa hyökätä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kimppuun.

Israelin pitkään harjoittama apartheid ja kansanmurha on kaikin puolin epäinhimillistä, mutta tässä haluamme korostaa usein unohdettua kansanosaa, vammaisia. YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista rikotaan törkeästi myös Suomessa, mutta sairaaloiden pommittaminen on julmuudessaan omaa luokkaansa. Sitä paitsi suuri osa Gazan vammaisista on Israelin etniseen puhdistukseen tähtäävän politiikan tulosta.

Vaikka Israel ja sen tukijamaat ovat väittäneet Hamasin käyttävän sairaaloiden potilaita ja henkilökuntaa ihmiskilpinä, tästä ei ole tarjottu mitään uskottavia todisteita. Sairaaloiden pommittaminen olisi joka tapauksessa sotarikos.

Tulee muistaa, että Israelin julma politiikka palestiinalaisia kohtaan ei ilmestynyt tyhjästä, vaan on loogista jatkoa sille kolonialistiselle politiikalle, jonka pohjalta länsimaat Israelin perustivat. Suomikin tukee Palestiinassa tehtäviä hirmutekoja käymällä asekauppaa Israelin kanssa.

Suomen tulisi painostaa Israelia ja Hamasia kaikin käytettävissä olevin keinoin solmimaan pitkäaikaisempi tulitauko, jonka suojassa konfliktin luomia vammoja voidaan hoitaa. Hankkeen pitäisi tähdätä pysyvään rauhaan ja kahden valtion malliin. Siinä itsenäinen Palestiinan valtio, Jordanjoelta Välimerelle, voi olla vapaa ja turvallinen ympäristö kaikille uskontoon, etniseen taustaan, vammaisuuteen tai muuhun inhimilliseen piirteeseen katsomatta.

Lauri Nissinen

Elina Nykyri

Vantaa

Kaj Fredriksson

Kaarina

Tuomas Kuusniemi

Oulu

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.