null Arkkipiispa Tapio Luoma, piispa Kaisamari Hintikka ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat Gazan tulitauon puolesta

Arkkipiispa Tapio Luoma, Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen kertovat seuranneensa raskain mielin väkivallan kiihtymistä Israelissa ja Palestiinassa. He vetoavat tulitauon puolesta. Kuva: Aarne Ormio/ Kirkon kuvapankki, Sirpa Päivinen ja Istock

Arkkipiispa Tapio Luoma, Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen kertovat seuranneensa raskain mielin väkivallan kiihtymistä Israelissa ja Palestiinassa. He vetoavat tulitauon puolesta. Kuva: Aarne Ormio/ Kirkon kuvapankki, Sirpa Päivinen ja Istock

Ajankohtaista

Arkkipiispa Tapio Luoma, piispa Kaisamari Hintikka ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat Gazan tulitauon puolesta

Tulitauko tarvitaan kiireellisesti, jotta humanitaarisen avun vieminen perille mahdollistuu ja siviilejä voidaan suojella, todetaan vetoomuksessa.

Arkkipiispa Tapio Luoma, Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Kirkon Ulkomaanapu ovat tehneet yhteisen vetoomuksen tulitauon saamiseksi Gazaan. Kirkon Ulkomaanavusta vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Hintikka, joka on järjestön hallituksen varapuheenjohtaja, ja järjestön toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.

Allekirjoittajat kertovat seuranneensa raskain mielin ja syvän huolen vallassa väkivallan kiihtymistä Israelissa ja Palestiinassa. Käynnissä oleva konflikti voi pahimmillaan johtaa alueelliseen sotaan.

”Kansainvälinen yhteisö kantaa tilanteesta osaltaan suuren vastuun, sillä yritykset kestävän, molempien osapuolten oikeudet turvaavan rauhan etsimiseen ovat viime vuosien aikana olleet vähäisiä ja ponnettomia”, vetoomuksessa todetaan.

Allekirjoittajat vetoavat, että Suomi toimisi aktiivisesti tulitauon aikaan saamiseksi, rauhanprosessin käynnistämiseksi ja humanitaarisen avun perillepääsyn takaamiseksi. He korostavat, että kestävä rauha alueella voidaan saavuttaa vain oikeudenmukaisella ratkaisulla, joka huomioi konfliktin kaikki osapuolet ja takaa kaikkien alueella elävien ihmisoikeuksien toteutumisen.

Lauantaina 7. lokakuuta 2023 alkaneet Hamasin hyökkäykset Israelia ja siviilejä vastaan olivat vetoomuksen mukaan selkeitä kansainvälisen oikeuden rikkomuksia. Hyökkäyksessä kuoli 1200 ihmistä, ja Hamas pitää edelleen panttivankinaan 238 ihmistä. Hyökkäykset ja jatkuva väkivallan uhka vahvistavat Israelissa ja sen ulkopuolella asuvien juutalaisten historiallista kokemusta ja pelkoa laajamittaisesta väkivallasta.

Israel on vastahyökkäyksessään käynnistänyt Gazaan laajat pommitukset, jotka ovat vaatineet jo yli 11 000 ihmishenkeä, siviiliuhreista yli 4500 on lapsia. Yli 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Ihmiset etsivät epätoivoisesti suojaa YK:n tiloista, sairaaloista, kouluista, moskeijoista, kirkoista ja muista siviilirakennuksista. Alueella ei ole kuitenkaan siviileille turvallisia paikkoja Israelin iskujen vuoksi.

Yli sata avustustyöntekijää on kuollut

Vetoomuksessa todetaan, että palestiinalaisille Gazan pommitukset ovat jatkumoa vuosikymmenten miehitykselle, väkivallalle ja pakolaisuudelle. Allekirjoittajat muistuttavat presidentti Martti Ahtisaaren sanoista: ”Rauha on tahdon asia”. Kansainvälisen yhteisön on keskityttävä etsimään ja tukemaan tätä tahtoa konfliktin osapuolissa.

Ensimmäinen askel kohti rauhaa on tulitauon aikaansaaminen. Tulitauko tarvitaan kiireellisesti myös, jotta humanitaarisen avun vieminen perille mahdollistuu ja siviilejä voidaan suojella. Yli sata avustustyöntekijää on YK:n mukaan kuollut, mikä on enemmän kuin missään muussa konfliktissa. Tulitauko suojelisi siis myös niitä, jotka auttavat ihmisiä.

Emme saa seurata sivusta hiljaa.

Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamista on vetoomuksen mukaan vaadittava sodan molemmilta osapuolilta.  Sodankäynnin sääntöjen noudattaminen hillitsee koston kierteiden syvenemistä ja edistää rauhanomaisen ratkaisun lähtökohtia.

Arkkipiispa Luoma, piispa Hintikka ja Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Järvinen pyytävät Suomea toimimaan sen puolesta, että konfliktin molemmat osapuolet mahdollistavat humanitaarisen avun perillepääsyn ja noudattavat kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

”Emme saa seurata sivusta hiljaa, vaan nyt on aika toimia ihmisten kärsimyksen vähentämiseksi”, he kirjoittavat.

Myös papit ovat keränneet nimilistaa

Edellä mainitun vetoomuksen lisäksi pappien keskuudessa on kerätty nimilistaa, jonka allekirjoittajat vetoavat Suomen hallitukseen ja kansainväliseen yhteisöön, jotta ne ryhtyisivät toimiin tulitauon saavuttamiseksi Gazassa. Vetoomuksessa, jonka on allekirjoittanut yli 150 pappia, tuomitaan molempien osapuolten siviileihin kohdistamat iskut. Siinä myös muistutetaan suuresta lapsiuhrien määrästä.

“Pappeina olemme saaneet kutsun julistaa Jumalan valtakuntaa, joka on rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. Tuo kutsu ei salli hiljaisuutta näin valtavan kärsimyksen edessä”, vetoomuksessa sanotaan.

”Väkivalta on saatava loppumaan”

Espoon piispa Kaisamari Hintikka, miksi julkaisitte vetoomuksen juuri nyt?

– Tietysti humanitaarinen tilanne alueella on jo pidemmän aikaa ollut sietämätön. Nyt se on sitä luokkaa, että kaikki keinot on käytettävä, jotta väkivalta saataisiin loppumaan ja voitaisiin ottaa ensimmäisiä askeleita kohti rauhaa.

Pitäisikö Hamasin myös vapauttaa panttivangit? Sitähän ei tässä suoraan vaadita, vaikka Hamasin uhrit kyllä mainitaan?

– Ilman muuta pitäisi.

Olisiko myös alueen vesi- ja ruokahuolta ja sairaaloiden energiahuolto turvattava?

– Se kuuluu siihen humanitaarisen avun kokonaisuuteen, josta tässä vetoomuksessa puhutaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.