null Mielipide: Jehovan todistajien sisäinen kurinpito vaientaa uhrit

Puheenvuorot

Mielipide: Jehovan todistajien sisäinen kurinpito vaientaa uhrit

Jehovan todistajien julkinen tiedotus voidaan tiivistää seuraavasti: ongelmia ei ole. Tämä on osa ongelmaa, sillä ongelmien kieltäminen pahentaa niitä.

Uskonyhteisöissä tiedetään esiintyvän lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa. Jehovan todistajien järjestössä on piirteitä, jotka kärjistävät näitä ongelmia.

Keskeisin ongelma on Jehovan todistajien järjestön sisäinen kurinpitojärjestelmä, joka tutkii syntejä ja rankaisee niistä. Samalla tämä systeemi vaientaa uhrit tehokkaasti. Naiset ja lapset – jotka tyypillisesti ovat seksuaalisen väkivallan uhreja – ovat hyvin alisteisessa asemassa syntejä tutkiviin miehiin nähden. Uhreista voi helposti tulla syyllisiä kouluttamattomien syntien tutkijoiden kuulusteluissa. 

Pahimmassa tapauksessa raiskauksen uhria voidaan rangaista ”katumattomana synnintekijänä” erottamalla hänet Jehovan todistajista. Erottaminen johtaa karttamiseen. Syntisen perhe, suku ja ystävät eivät saa enää puhua hänen kanssaan. Alaikäisen kohdalla tosin odotetaan yleensä 18 vuoden ikään, ennen kuin häntä pyydetään poistumaan kotoa. Monet poistuvat kuitenkin vielä alaikäisinä.

Uhrit tietävät, että panokset ovat korkeat. Siksi he mieluummin vaikenevat tai tekevät itsemurhan. 

Joni Valkila
toiminnanjohtaja
Uskontojen uhrien tuki UUT ry

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.