null Mielipide: Jehovan todistajat edistävät lastensuojelua eivätkä suojele hyväksikäyttäjiä

Puheenvuorot

Mielipide: Jehovan todistajat edistävät lastensuojelua eivätkä suojele hyväksikäyttäjiä

Kirkko ja kaupungin artikkelissa ”Tästä ei sitten puhuta” (K&k 16.1.) ja verkkoartikkelissa Ahdistelutabu murtuu uskonnollisissa yhteisöissä – uhrit kertovat seksuaalisesta kaltoinkohtelusta K&k:n kyselyssä esitettiin näkemyksiä siitä, miten Jehovan todistajat suhtautuvat lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Haluamme siksi kertoa suhtautumisestamme asiaan ja siitä, millaisia järjestelyjä olemme tehneet lasten suojelemiseksi.

Lasten kaltoinkohtelu ja erityisesti seksuaalinen hyväksikäyttö on Jehovan todistajista äärimmäisen inhottavaa. Se on myös rikos, ja rikosten tutkiminen on viranomaisten tehtävä. Jehovan todistajien seurakunnat eivät siksi suojele ketään lapsen kaltoinkohteluun syyllistynyttä viranomaisprosessilta ja rikoksensa seurauksilta.

Jehovan todistajat pyrkivät noudattamaan Raamatun ajattomia periaatteita, ja lasten hyväksikäyttötapaukset ovat siksi erittäin harvinaisia. Jos tällainen tapaus kuitenkin tulee ilmi, uhria ja hänen vanhempiaan pyritään auttamaan kaikin tavoin. Heitä myös muistutetaan siitä, että he voivat ilmoittaa asiasta viranomaisille.

Haluamme lisäksi varmistua siitä, että mahdollisista hyväksikäyttötapauksista ilmoitetaan viranomaisille Suomen lainsäädännön mukaisesti. Jos esimerkiksi paikallisen seurakunnan vastuuhenkilöiden tietoon tulee lapsen kaltoinkohtelua koskeva epäilys, he ottavat heti yhteyttä haaratoimistoomme sen varmistamiseksi, että lain vaatimaa ilmoitusvelvollisuutta noudatetaan.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on paitsi vakava rikos, myös törkeä ja inhottava väärinteko hengellisessä mielessä. Jos hyväksikäytöstä syytetty henkilö on Jehovan todistajien seurakunnan jäsen, seurakunnan vastuuhenkilöt selvittävät, voiko kyseinen henkilö yhä kuulua seurakuntaan. Tämä on pelkästään uskonnollinen menettely, eikä sen tarkoitus ole korvata viranomaisten tutkintaa. Seurakunta ei suojele ketään tällaiseen vastenmieliseen rikokseen syyllistynyttä henkilöä toimintansa seurauksilta.

Jehovan todistajat ovat jo vuosikymmenten ajan julkaisseet lasten suojelemista edistävää materiaalia ja auttaneet muillakin tavoilla vanhempia suojelemaan lapsiaan. Vanhempia on esimerkiksi autettu tunnistamaan mahdollisia vaaratilanteita ja valistamaan omia lapsiaan. Jatkamme tällaisen lasten suojeluun liittyvän materiaalin julkaisemista.

Lasten hyväksikäyttö on hirvittävä rikos, jolla on pitkäaikaisia seurauksia uhrille ja hänen perheelleen. Kenenkään lapsen ei pitäisi koskaan joutua kokemaan minkäänlaista hyväksikäyttöä tai kaltoinkohtelua. Haluamme jatkossakin tehdä parhaamme lasten suojelemiseksi.

Jukka Palonen

tiedotusosasto

Jehovan todistajat

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.