null Mielipide: Kaikista suurin on rakkaus – Uuden testamentin sanoma kiteytyy rakkauden kaksoiskäskyyn

Puheenvuorot

Mielipide: Kaikista suurin on rakkaus – Uuden testamentin sanoma kiteytyy rakkauden kaksoiskäskyyn

Miten Raamatun tekstejä pitäisi tulkita? En väitä olevani teologi enkä ole tässä asiantuntija. Koen kuitenkin, että seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajana ja seurakuntani edustajana Vantaan yhteisessä kirkkovaltuustossa minulla on velvollisuus varmistaa, että kaikilla ihmisillä on esteetön pääsy kirkon toimintaan ja kirkolliseen yhteisöön.

Edellisen nelisvuotiskauden aikana petyin monta kertaa valtuuston toimintaan. Puheissa ja teoissa paistoi läpi suvaitsemattomuus. Päätöksillä evättiin ihmisryhmiltä pääsy kirkon toimintaan. Ei haluttu antaa vähemmistöille mahdollisuutta tulla mukaan toimintaan heille turvallisella ja hyväksyttävällä tavalla. Toimintaan, jossa heitä ei tuomita ja jossa he voisivat turvallisesti harjoittaa uskontoaan ja olla osa kristillistä yhteisöä.

Suvaitsemattomuutta puolustetaan usein Raamatun teksteillä. Valitaan ne kohdat, jotka sopivat omaan maailmankatsomukseen, ja sivuutetaan omien periaatteiden kanssa yhteen sopimattomat kohdat.

Raamatun tekstit ovat ihmisten kirjoittamia. Ihminen ei ole täydellinen olento. Me teemme virheitä ja tulkitsemme väärin asioita. Namibiassa luettiin pitkään Herran rukousta käännösvirheen vuoksi muodossa ”Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen kilpikonnamme”. Tämä ihan vain esimerkkinä siitä, että ihminen on erehtyväinen.

Itse uskon, että Uuden testamentin sanoma kiteytyy rakkauden kaksoiskäskyyn: rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.

Mitä Jeesus ajattelee siitä, että vieläkin löytyy kristittyjä, joiden mielestä nainen ja mies eivät ole tasavertaisia. Entä siitä, että vieläkin löytyy kristittyjä, jotka haluavat päättää, ketkä saavat rakastaa toisiaan?

Toiveeni on, että minun kirkkoni olisi avoimempi, kutsuvampi, suvaitsevampi yhteisö, missä kaikilla olisi hyvä olla ja turvallista harjoittaa uskontoaan. Jos kaikki ihmiset maailmalla omaksuisivat rakkauden kaksoiskäskyn, niin välttyisimme sodilta, syrjinnältä ja suvaitsemattomuudelta. Meillä olisi taivas maan päällä.

Jan-Erik ”Jeje” Eklöf

varapuheenjohtaja, Vanda svenska församling

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston jäsen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.