null Mielipide: Kaikki eivät pääse tai pysty töihin

Puheenvuorot

Mielipide: Kaikki eivät pääse tai pysty töihin

Valtiovarainministeriön budjettiesitys tulevalle hallituskaudelle sisältää monia leikkauksia etuuksiin. Keppiä on luvassa. Eikä ole porkkana julistaa, että menkää töihin. Se ei ole kaikille mahdollista esimerkiksi terveydentilan tai omaishoitajuuden perusteella, eikä toisaalta töitä ole kaikille tarjolla. 

Valloille on päässyt käsittämätön ajatus, että tuilla eläminen olisi Suomessa vaivatonta ja riittäisi ”hyvään elämään”. Samaan aikaan toimeentulotuen hakijan laskut ehtivät erääntyä ja mennä ulosottoon. Jo nyt joka kymmenennellä suomalaisella on maksuhäiriömerkintä ja velkaa ulosotossa.

On tervetullutta, jos tukien hakeminen selkeytyy tulevaisuudessa. Se taas on nöyryyttävää, että asiakkaan täytyy hakea tukea välttämättömiin elinkustannuksiin useammalta eri taholta. Entä jos esimerkiksi matkapuhelinta tai tietokonetta ei saa toimeentulotuen avulla ja hakeminen tapahtuu yleiseltä tietokoneelta tai täytellen lomakkeita matkapuhelimen ruudulta yleisessä wifi-verkossa? Siinäpä digiloikkaa kerrakseen!

Kun raha ei riitä, se on yksi suurimpia häpeän ja stressin aiheuttajia. Stressi aiheuttaa työkyvyttömyyttä, poissaoloja työstä ja ongelmia palata työelämään esimerkiksi sairauden tai vaikkapa perhevapaiden jälkeen. On raskasta joutua valitsemaan, maksaako vuokraa, ostaako ruokaa vai hankkiiko terveyden kannalta välttämättömät lääkkeet. Näitä valintoja ei hyvinvointiyhteiskunnassa pitäisi joutua tekemään.

Keskustelemalla eurojen kautta syyllistymme epäinhimilliseen virheeseen: jätämme kuulematta niitä, joiden elämää muutokset koskevat. Keskustelu on ymmärryksen avain.

Peppi Tervo-Hiltula

toiminnanjohtaja, Tatsi ry – Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry

­Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsen ja Pakilan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Jatkuvasti on nälkä” – Espoonlahden kirkolla jaetaan 1600 ilmaista ruokakassia kuukaudessa

Ajankohtaista Hyvä elämä

Kaupoista saatavien hävikkielintarvikkeiden määrä on vähentynyt paljon viime kuukausina. Hintojen nousu tuo nuoret perheet hakemaan ruoka-apua.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.