null Mielipide: Kohtaa työttömäksi jäänyt arvokkaasti 

Puheenvuorot

Mielipide: Kohtaa työttömäksi jäänyt arvokkaasti 

Uskotko siihen, että kaikille riittää työtä? Entä jos joku lähipiiristäsi jää työttömäksi: työtehtävät päättyvät, työmatka käy mahdottomaksi tai terveys estää työssäkäynnin. Ehkä osaamisen päivittäminen on jäänyt, tai työelämän vaatimukset työnhaun suhteen ovat vieraita, vaikka työssä pärjäisikin.  

Harva valitsee työttömyyden. Vaikka työttömyys on tilastollisesti laskussa, on pitkäaikaistyöttömien määrä nousussa. Vuosittain työttömänä tai kokoaikaisesti lomautettuna on yli 400 000 suomalaista, ilmenee Työ- ja elinkeinoministeriön tilastosta. Se perustuu alkaneiden työttömyysjaksojen määrään.  

Uuden vuoden lupauksena voi tarkastella omaa asennettaan ja osaamistaan työttömän kohtaamiseen. On tärkeää muistuttaa ilmoittautumisesta työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon, mutta tämän lisäksi työttömäksi jäävä kaipaa muutakin tukea. Talous voi huolettaa, kriisi kuormittaa mieltä, ja kuormitus voi tuntua fyysisinä vaivoina. Ehkä heti ei työllisty, ja haluaisi vain jäädä kotiin neljän seinän sisälle.

Kohtaamiset muiden ihmisten kanssa sekä nähdyksi ja kuulluksi tuleminen tukevat mielen hyvinvointia. Toisen vahvuuksien esiin nostaminen auttaa tunnistamaan osaamista, vahvistaa uskoa itseen ja näin edistää työllistymistä.

Peppi Tervo-Hiltula

toiminnanjohtaja, Tatsi ry - Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry

­Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsen

Pakilan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja

Sari Nuikki

päällikkö, MIELI Suomen Mielenterveys ry 

Maria Rumpunen

kehittämiskoordinaattori, Takuusäätiö ry 

Katriina Lehtovaara

hankepäällikkö Terveydeksi 2.0 -hanke, Työttömien keskusjärjestö ry

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Alenevat työttömyysluvut eivät kerro koko totuutta – ”Kaikkein vaikein työttömyys kasvaa yhä”, sanoo Työttömien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski

Ajankohtaista

Yli kaksi vuotta työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä on 53 000. Heidän auttamiseensa ei tunnu nyt rahkeita riittävän. Osa ei todellisuudessa ole työkykyisiä.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.