null Mielipide: Koulukiusaamisen kitkemiseksi tarvitaan konkreettisia tekoja

Puheenvuorot

Mielipide: Koulukiusaamisen kitkemiseksi tarvitaan konkreettisia tekoja

Jutussa Kuka auttaisi koulukiusaamisen uhria kirjoitettiin koulukiusaamisesta ja kerrottiin Venlan tarina. Yksikin tällainen tarina on liikaa ja kertoo epäonnistumisesta lasten ja nuorten suojelemisessa väkivallalta ja kiusaamiselta.

Kiusaamisesta ja sen pysäyttämisestä puhutaan vuodesta toiseen. Ongelma on vakava.  Kiusaamisen jatkuessa kyse on myös siitä, että lapselle ja nuorelle taatut oikeudet eivät toteudu.

Tarvitsemme muutoksia asenteissa ja kulttuurissa, mutta myös lainsäädännöllisiä muutoksia. Kun oppilaan turvallisuus vaarantuu, perusopetuksen rehtorilla tulisi olla oikeus evätä oppilaan (kiusaajan) osallistuminen opetukseen turvaamistoimena enintään kolmeksi työpäiväksi. Kiusaajan tulisi osallistua täksi ajaksi opiskeluhuollon palveluihin, jossa voitaisiin selvittää tekoon johtaneita syitä ja teon tapahtumia yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Emme voi tyytyä siihen, että kiusaamista ei saada loppumaan. Meidän pitää löytää uusia keinoja ja tehdä tarvittavia muutoksia. Meidän pitää huolehtia siitä, että lapsella ja nuorella on taho, jonka puoleen kääntyä ja joka pystyy auttamaan.

Lapsen oikeuksien ja lapsen edun kannalta on ehdottoman tärkeää, että oppilailla ja heidän huoltajillaan on käytettävissä riittävät ja tarpeeksi tehokkaat oikeusturvakeinot.

Lakimies Ira Hietanen-Tanskanen

Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.