null Stadin ammattiopiston opiskelija Matvei Ivanov auttaa kitkemään kiusaamista

Kiusaaminen on monimuotoista, tietää opiskelija Matvei Ivanov. Peruskoulussa tönitään ja haukutaan, amiksessa ja lukiossa kiusataan paljon sosiaalisessa mediassa.

Kiusaaminen on monimuotoista, tietää opiskelija Matvei Ivanov. Peruskoulussa tönitään ja haukutaan, amiksessa ja lukiossa kiusataan paljon sosiaalisessa mediassa.

Hyvä elämä

Stadin ammattiopiston opiskelija Matvei Ivanov auttaa kitkemään kiusaamista

Helsingin kaupunki on aloittanut laajan kiusaamisen vastaisen ohjelman oppilaitoksissaan.

Alakoulussa Matvei Ivanovia, 27, kiusattiin. Toisluokkalaisena Venäjältä Suomeen muuttanut poika oli helppo kohde. 

– Kai ne ajatteli, että kun ei ole tekemistä, niin tönitäänpäs tuota Matveita. Se opetti paljon kiusaamisesta, Ivanov sanoo nyt, opiskellessaan viimeistä vuotta Stadin ammatti- ja aikuisopiston sähkö- ja automaatiolinjalla.

Nykyään Ivanov on opiskelija-aktiivi, joka tekee töitä paremman koulukulttuurin eteen. Hän on muun muassa opinahjonsa opiskelijoiden edunvalvontajärjestö STAO ry:n puheenjohtaja ja toimii tutorina. Sysäys vaikuttamiseen tuli armeijasta.

– Siellä oli yleistä haukkua heikompia, mutta siitä ei ollut hyötyä kenellekään. Tajusin, että pystyn itse vaikuttamaan oman tupani joukkuehenkeen.

Kiusaaminen tapahtuu paljolti somessa

Toisella asteella kiusaaminen on Matvei Ivanovin mielestä erilaista kuin peruskoulussa. Töniminen ja suora haukkuminen eivät siellä enää mene läpi.

– Amiksessa ja lukiossa kiusaaminen tapahtuu paljolti somessa. Pojilla se voi olla myös machoilua ja toisten alistamista, tytöillä juoruilua. Kiusaaminen kohdistuu usein saman porukan jäseniin, hän sanoo.

Kiusattu eristyy entistä enemmän kuulokkeidensa suojaan.

Tämä jää helposti ulkopuolisilta huomaamatta, ja seuraukset voivat olla vakavia.

– Kiusattu eristyy entistä enemmän kuulokkeidensa suojaan, Ivanov kuvaa.

Hänen mielestään kiusaaminen vähenisi, kun opiskelijoiden merkityksellisyyden tunne ja sen myötä itseluottamus kohenisivat. Hyvien kokemusten pitää tulla muualta kuin toisen yläpuolella olemisesta.

– Suomessa olen yllättynyt siitä, miten etäiset suhteet monilla nuorilla on perheisiinsä. He eivät puhu vanhemmilleen mistään. Koulu voi silloin olla se ainoa terveellinen paikka, josta saisi itseluottamusta, Ivanov miettii.

Seurakunnat ovat mukana ohjelmassa

Helsingin kaupunki panostaa nyt kiusaamista ehkäisevään työhön 13-kohtaisella Kiusaamisen vastaisella ohjelmalla KVO13.

Viime vuoden alussa julkaistua ohjelmaa rummutetaan parhaillaan oppilaitoksissa. Se kutsuu kaikki kaupunkilaiset vahvistamaan hyvinvointia kannattelevia käytänteitä, tunnistamaan kiusaamisen ja puuttumaan siihen. Myös Helsingin seurakunnat on ohjelmassa mukana.

– Ohjelmassa hyödynnetään sitä tietoa, mitä meiltä opiskelijoilta on saatu, Matvei Ivanov kehuu.

KVO13 on ikään kuin sateenvarjo, jonka alle mahtuu monenlaisia kiusaamiseen puuttuvia hankkeita ja käytäntöjä. Sen mukanaan tuomissa välineissä on uuttakin: esimerkiksi Wilmaan on sen myötä tulossa kanava, jonka kautta kiusaamisesta tai kiusatuksi tulemisesta voi ilmoittaa.

– Koulun kulttuurissa pienet asiat ovat tärkeitä, esimerkiksi se, moikkaako opettaja koulun käytävällä. Se vaikuttaa siihen, kokeeko opiskelija, että hänen halutaan olevan täällä, Ivanov muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.