null Mielipide: Merirasti-kappelin rakennus tulee säilyttää

Puheenvuorot

Mielipide: Merirasti-kappelin rakennus tulee säilyttää

Pro Meri-Rastila -liike vaatii Merirasti-kappelin oveen ja ikkunaan ilmestyneiden purkuilmoitusten kiireellistä poistamista sekä roskaisten sisätilojen näkymisen estämistä. Tilanne on korjattava suuren ilkivaltariskin vuoksi, joka kävi toteen Mellunmäen purkutalojen kohdalla. Lapset leikkivät kappelin korttelissa olevan koulun pihalla ympäri vuoden, eikä heidän tule nähdä tihutöitä. Purkuilmoitus on iso imagohaitta kaupunkiuudistukselle.

Liike vaatii, että Helsingin seurakuntayhtymän kappelia koskeva purkuhanke pysäytetään (Kirkko ja kaupungin artikkeli aiheesta 26.10.22). Yhtäkkinen purkaminen ja tyhjän kolon jättäminen useiksi vuosiksi Meri-Rastilan torin laitaan lisäisi turvattomuuden tunnetta alueella. Se olisi ruma aloitus kymmenen vuoden mittaiselle Meri-Rastilan kaupunginosauudistukselle. Meri-Rastilan purettavien rakennusten määrä nousee 41:een, jos kappeli puretaan. Purku kertoisi karua viestiä asukkaille siitä, pidetäänkö muutoksen aikaista asumismukavuutta arvossa.

Pro Meri-Rastila vaatii, että Merirasti-kappelin rakennus säilytetään historiallisista, ekologisista ja rakennustaiteellisista syistä. Helsingin kaupungin tulee sopia järjestelystä, jossa kaupunki ottaa tontin vastaan Helsingin seurakuntayhtymältä ilman, että yhtymä joutuu purkamaan kappelirakennuksen. Kun kappeli tulisi kaupungin käyttöön, rakennuksen vastaanottaminen olisi kaupungin strategian mukaista. Muita rakennuksia purettaessa ja uusia rakennettaessa kappeli voisi toimia asukkaita uudistukseen osallistavana toimistona sekä väistötilana alueen eri toiminnoille.

Liike vaatii, että kappelirakennus liitetään Merirasti-korttelin arkkitehtikilpailuun ja säilytetään osana uudistuvaa korttelia. Kappeli tulee korjata asukkaiden kokoontumistiloiksi tai koulun, päiväkodin tai nuorisotalon tiloiksi.

Merirasti-kappelista tulisi käydä avoin julkinen ja poliittinen keskustelu, koska asemakaavasta päätettäessä Vuosaaren seurakunnan oletettiin jatkavan toimintaansa siinä. Alueen asukkaat ansaitsevat sen, että merkittävimmän rakennuksen tulevaisuudesta voidaan käydä avoin ja eri vaihtoehtoja punnitseva keskustelu. Vetoamme myös yhteiseen kirkkovaltuustoon, että purkuaikeet laitetaan jäähylle.

Kannanotto ja taustatietoa muun muassa purkuluvasta löytyy Pro Meri-Rastilan verkkosivulta. Purkuluvan muutoksenhakuaika päättyy 30.6.


Salla Valtari
Anna-Maija Virta

promerirastila@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.