null Mielipide: Mitkä ovat yleissivistävyyden rajat Espoon koulujen päivänavauksissa?

Puheenvuorot

Mielipide: Mitkä ovat yleissivistävyyden rajat Espoon koulujen päivänavauksissa?

Espoon kaupunki ja seurakunnat ovat sopineet, että tästä lähtien koulujen päivänavaukset ovat yleissivistäviä, kertoivat Kirkko ja kaupunki ja Kotimaa 13.8. Yleissivistävyys on laaja käsite. Miten sitä aiotaan tulkita Espoon koulujen päivänavauksissa? Kuuluvatko yleissivistävyyden piiriin ja siten päivänavauksissa käsiteltäviin asioihin esimerkiksi seuraavat asiat?

Ensimmäiset suomenkieliset kirjat ovat kirkon ansiota. Kirkko on tuonut lukutaidon kansan keskuuteen Suomessa. Hyvin monet kuuluisat taideteokset ja sävellykset ovat kristinuskon innoittamia. Monet maalliset klassikkokirjat jäävät uskontoja tuntemattomille vajaasti ymmärretyiksi.

Saako puhua kirkon diakoniatyöstä, joka kuuluu kristinuskon ytimeen? Saako kertoa, että on ihmisiä, jotka uskovat Jumalaan ja iankaikkiseen elämään? Saako oppilaille selittää kristillisen armon käsitteen?

Saako kutsua oppilaita tutustumaan jumalanpalveluksiin ja kirkon muuhun toimintaan? Jos ei, miksi poliittiset puolueet saavat esitellä kantojaan vaalipaneeleissa kouluissa? Saako päivänavaukseen sisältyä kristillistä musiikkia?

Saako kertoa, että Raamatussa varoitetaan vihapuheen seurauksista ja siinä on hyviä ohjeita vihapuheen välttämiseen, vaikka tuota termiä ei Raamatussa ole? Saako kertoa, että Raamatussa kehotetaan esimerkiksi kohtuuteen, palveluasenteeseen, vieraanvaraisuuteen, heikompien auttamiseen ja muukalaisten hyvään vastaanottamiseen eli kokonaisuutena hyvään ja sopuisaan yhteiseloon. Saako kertoa, että Raamattu on monelta osin edelleen ajankohtainen?

Risto Moisio

filosofian lisensiaatti, Tuomasmessu-aktiivi

Tampere

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.