Mielipide: Nälkäryhmää ja köyhyysohjelmaa tarvitaan taas
Tällä hetkellä Suomessa on arviolta lähes 800 000 ihmistä köyhyys- ja syrjäytymisriskissä. Köyhyys lisääntyy koronapandemian ja Ukrainan sodan seurauksena, kun energia ja ruoka kallistuvat ja asumiskustannukset sekä lainakorot nousevat. Nyt tarvitaan köyhyysohjelmaa – tekoja köyhyyden vähentämiseksi.
Myös 1990-luvulla köyhien ja hädänalaisten määrä kasvoi rajusti Suomessa laman seurauksena. Tämän inhimillisen katastrofin johdosta kirkkomme kutsui koolle laaja-alaisen Nälkäryhmän.
Kirkon kutsuun suhtauduttiin erittäin myönteisesti. Nälkäryhmään tuli johdon edustus kaikista isommista eduskuntaryhmistä, Työnantajien, SAK:n, MTK:n ja Suomen Kuntaliiton puheenjohtajat sekä kansalaisjärjestöjen kuten SPR:n, MLL:n, Eläkeläisten ja Työttömien keskusjärjestön johdon sekä kirkon edustajat. Puheenjohtajana toimi piispa Eero Huovinen ja varapuheenjohtajana eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen.
Laajan asiantuntijaryhmän avustaessa Nälkäryhmä kokosi 38-sivuisen selvityksen köyhyysongelmasta, sen syistä ja ratkaisumahdollisuuksista. Kaikkien eduskuntaryhmien edustajille luovutetussa kannanotossa Nälkäryhmä esitti, että ”eduskuntavaalien jälkeen asetettava hallitus laatii ja toteuttaa ohjelman köyhyyden torjumiseksi”. Seuraavan hallituksen ohjelmassa Nälkäryhmän kantoja otettiin huomioon.
Kirkkomme tulisi nyt pikaisesti kutsua koolle uusi Nälkäryhmä laatimaan eduskunnalle kannanotto kasvavan ja inhimillisiä kärsimyksiä tuottavan köyhyys- ja syrjäytymiskierteen katkaisemiseksi. Köyhyyden vähentäminen olisi välttämätöntä saada seuraavan hallituksen ohjelmaan!
Pietari Jääskeläinen
VTM, Nälkäryhmän sihteeri 1997–1998
Vantaa
Ota kantaa! Voit jättää oman mielipidekirjoituksesi täällä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suomi sai jo kolmannen kerran Euroopan neuvoston moitteet liian alhaisesta perusturvan tasosta
AjankohtaistaEuroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea pitää suomalaisen perusturvan tasoa liian matalana. Erilaisten tukien kokonaisuuskaan ei takaa kaikille mahdollisuutta kohtuulliseen elintasoon.