null Pääkirjoitus: Hurskaat korulauseet eivät tarjoa äänestäjälle tarpeeksi tietoa seurakuntavaalien valitsijayhdistyksistä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Hurskaat korulauseet eivät tarjoa äänestäjälle tarpeeksi tietoa seurakuntavaalien valitsijayhdistyksistä

Seurakuntavaalien puolueilla eli valitsijayhdistyksillä ei aina ole selkeitä ohjelmia ja tavoitteita. Jotkin ryhmät taas eivät halua kertoa tavoitteitaan. Onneksi kaikki eivät kampanjoi sammutetuin lyhdyin.

Seurakuntavaalit lähestyvät. Marraskuussa valitaan kirkon keskeiset vaikuttajat seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Äänestäjän kannalta kirkon vaalien iso ongelma on epämääräisyys. Valitsijayhdistysten nimet eivät useinkaan ole erityisen informatiivisia, mutta se ei oikeastaan ole ongelma. Onhan poliittisilla puolueillakin sellaisia nimiä kuin Liike Nyt, Vihreät, Suomen Keskusta, Kansallinen Kokoomus ja Perussuomalaiset, eivätkä ne pelkkinä sanoina kerro asiaan vihkiytymättömälle yhtään mitään siitä, millaisia tavoitteita noilla puolueilla on.

Annetut äänet menevät ensisijaisesti ­puolueelle ja vasta toissijaisesti ehdokkaalle.

Poliittisilla puolueilla on kuitenkin ohjelmansa, joissa ne tekevät selkoa tavoitteistaan. Seurakuntavaaleissa näin ei useinkaan ole, vaan valitsijayhdistykset esittelevät itsensä kaikenlaisin hurskain korulausein, jotka lähinnä pyrkivät viemään äänestäjän huomion siltä, että mitään ohjelmaa ei ­todellisuudessa ole.

Tähän on syynsä, ja useimmiten syy on siinä, että seurakuntavaalien puolueilla eli valitsijayhdistyksillä vain harvoin on selkeitä yhteisiä tavoitteita ja yhteistä näkemystä siitä, mihin suuntaan kirkkoa tulisi viedä. Voi se kyllä johtua siitäkin, että tavoitteita ei haluta avoimesti kertoa, jos on pelkoa siitä, että ryhmän tavoitteet eivät ole kovin kansaanmeneviä.

Seurakuntavaalien vaali­tapa on suhteellinen samalla ­lailla kuin eduskunta- ja kuntavaaleissakin. Annetut äänet menevät ensisijaisesti ­puolueelle ja vasta toissijaisesti ehdokkaalle. Silti erityisesti seurakuntavaaleissa ryhmät muodostuvat usein ehdokas edellä. Listoille kerätään henkilöitä, joilla saattaa ­olla keskenään kovinkin erilaisia kantoja aivan ydinkysymyksistä. Annettu ääni voi siis edesauttaa täysin päinvastaista päätöksentekoa kuin mitä äänestäjä on halunnut.

Olisipa ihanaa, jos kaikki seurakuntavaalien ehdokkaat kertoisivat äänestäjille selkein sanoin, millaisena heidän ehdokaslistansa kirkon nykytilanteen näkee, mihin suuntaan ryhmä kirkkoa kehittäisi ja mitä konkreettisia tavoitteita heillä on seuraavaksi neljäksi ­vuodeksi.


Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja. 
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.