null Mikä avuksi, kun pikkulapsen kanssa palaa hihat tai puhe puolison kanssa menee jankkaamiseksi? – keskusteluillassa saa eväitä vuorovaikutukseen

– Puhe voi erkaannuttaa tai luoda yhteyttä. Siksi sitä, miten asiansa sanoo, kannattaa miettiä, sanoo Jonna Hagelberg.

– Puhe voi erkaannuttaa tai luoda yhteyttä. Siksi sitä, miten asiansa sanoo, kannattaa miettiä, sanoo Jonna Hagelberg.

Hyvä elämä

Mikä avuksi, kun pikkulapsen kanssa palaa hihat tai puhe puolison kanssa menee jankkaamiseksi? – keskusteluillassa saa eväitä vuorovaikutukseen

Sosiaalipsykologi Jonna Hagelbergiä kiinnostaa, kuinka voisimme viestiä entistä paremmin.

Kun aamupuuro lentää lattialle, rimpuileva taapero vastustaa ulkovaatteisiin pukemista, vanhemmalla on edessään tärkeä työpalaveri ja kaikkien pitäisi ehtiä vielä ajoissa bussiin, vuorovaikutus perheenjäsenten kesken ei välttämättä pysy kovin rakentavana.

Tällaisiinkin hetkiin Jonna Hagelberg haluaa tarjota työkaluja. Hän on sosiaalipsykologi ja kouluttautunut rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajaksi kurssilla, joka pohjautuu Marshall Rosenbergin kehittämään Nonviolent Communication (NVC) -filosofiaan.

Kun hermoja kiristävä tilanne on päällä, Hagelberg kehottaa ensimmäiseksi pysähtymään.

– Ennen kuin reagoi, aikuisen kannattaa ottaa pieni aikalisä. Anna tunteen tuntua. Se kertoo siitä, mitä tarvitset, Hagelberg sanoo.

– Kun on hetkeksi pysähtynyt havaitsemaan tilanteen ja sen aiheuttaman oman tunteensa, voi pelkän tunteen vallassa reagoimisen sijaan tietoisesti valita, miten toimii.

Tunnetaitojen opettelu on tärkeää

Vapaaehtoissovittelijaksikin kouluttautunutta Jonna Hagelbergia kiinnostaa, miten voimme viestiä paremmin, miten vahvistaa ihmissuhteita ja miten rakentaa aitoa luottamusta.

Nykyään jo lapsille opetetaan tunnetaitoja, mutta aikuiset ovat usein jääneet ilman tällaista opetusta.

Aikuisiällä tunteiden tunnistamisen ja niistä puhumisen opettelu voi tuntua monista hankalalta, mutta Hagelbergin mukaan se kannattaa. Tämä on avain myös rakentavampaan vuorovaikutukseen.

– Meidän jokaisen on mahdollista vaikuttaa omaan tapaamme kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa.

Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja -kurssilla Hagelberg sai oivalluksia, jotka ovat auttaneet myös häntä itseään hyvin monenlaisissa tilanteissa.  

– Se kurssi on ollut upein ja vaikuttavin opiskelumatka elämässäni.

Riita on myös lahja

Usein korostetaan puhumisen tärkeyttä, mutta Hagelbergin mukaan vuorovaikutuksessa vähintään yhtä tärkeää on pysähtyä kuuntelemaan toista.

– Sen sijaan, että itse oletat, tulkitset tai toteat toisen puolesta, kuuntele häntä. Kysy ja pyydä tarkennuksia.

Riidan aikana jotain tärkeää tulee näkyväksi, tulemme näkyviksi toisillemme.

Pelkästään kuuntelemaan pysähtymisellä voisi välttää monia hankauksia ihmissuhteissa.

– Ja kun silloin, kun itse puhuu, puhetta tai sanoja tärkeämpää on oman viestin autenttisuus, eli se, mikä minussa on elossa ja totta juuri nyt. Uskallanko ilmaista sen vilpittömästi? Tämän sanoittaminen auttaa Hagelbergin mukaan rakentamaan aitoa yhteyttä toiseen.

Hänen mukaansa myös riita on lahja.

– Riidan aikana jotain tärkeää tulee näkyväksi, tulemme näkyviksi toisillemme.

Kun pyydät jotain, muotoile pyyntö tarkasti

Jonna Hagelberg painottaa, että on jokaisen omalla vastuulla kertoa, mitä itse haluaa ja toivoo. NVC-periaatteiden mukaan pyynnöt kannattaa muotoilla myönteisiksi, tarkoiksi, konkreettisiksi ja toteutettavissa oleviksi. Samalla on hyvä muistaa, että pyyntö on eri asia kuin vaatimus, ja hyväksyä myös se, että aina ei saa mitä pyytää.

– Kun ymmärrämme pyynnön taustalla olevia tarpeita, on helpompaa löytää yhdessä erilaisia keinoja, miten nuo tarpeet voisi huomioida ja toisaalta, miten toisen on helpompi vastata omiin pyyntöihini myönteisesti. Parisuhteessa keskeistä on miettiä, miten voi rakentaa yhteyttä toiseen etääntymisen sijasta.

– On hyvä pohtia, miten minä voisin osaltani luoda turvallista tilaa, ja mikä tukisi meitä molempia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.